Το χωριό μου είναι γνωστό σε όλη την Ελλάδα για τους χαλβάδες του! (‘Ωωωωπα κορίτσια σεμνά! Μην παρεκτρέπεστε! Μα που πήγε το μυαλό σας; )
Τους «κανονικούς» χαλβάδες εννοώ αυτούς με το ταχίνι, ντε!
Όπως πιθανόν θα ξέρετε, κι αν δε ξέρετε, το μαθαίνετε τώρα, το ταχίνι είναι Υπερτροφή! Μια μόνο κουταλιά δίνει απίστευτη ενέργεια στον οργανισμό και λαμπερή επιδερμίδα! (μυστικάκι αυτό, που μου το εμπιστεύτηκαν οι γιαγιάδες!)
Τι καλύτερο και πιο δυναμωτικό λοιπόν σε καιρό νηστείας ή μη, από μια ταχινόπιτα (φυσικά με ταχίνι Κυργίων!)
Μια συνταγή που γίνεται εύκολα και δε χρειάζεται καν μίξερ !!!
Μια γλυκιά πίτα, ιδιαίτερα αφράτη και χορταστική, με αρωματική και « γεμάτη» γεύση.
Ένα γλυκό διαφορετικό, υγιεινό, μεγίστης θρεπτικής αξίας, με λίγες θερμίδες, που πρέπει να υπάρχει στο κάθε σπίτι εν όψει νηστείας.
Υλικά:
•► 2 φλ. τσαγιού ταχίνι ολικής άλεσης (σας συνιστώ ταχίνι Κυργίων)
•► 1 & ½ φλ. τσαγιού ζάχαρη καστανή
•► 2 ποτήρια χλιαρό νερό
•► 2 κ. σ. μέλι
•► 600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή ολικής
•► 1 κ.σ. κανέλα σε σκόνη
•► 1 κ.γ. γαρίφαλο σε σκόνη
•► 2 κοφτά κ.γ. σόδα
•► ξύσμα 1 πορτοκαλιού ή λεμονιού
•► 1 φλ. τσαγιού σταφίδες
•► 2 φλ. τσαγιού καρυδόψιχα χοντροκοπανισμένη ή αμυγδαλόψιχα (ή μισά και μισά)
•► κανέλα σκόνη
•► ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση:
Σ' ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη, το νερό και το ταχίνι.
Συνεχίζοντας το ανακάτεμα, ρίχνουμε και τα μυρωδικά, τη σόδα, το ξύσμα, το μέλι, και το αλεύρι. Τέλος τις σταφίδες και τη καρυδόψιχα.
Στρώνουμε μια λαδόκολλα σε στρόγγυλο ταψί 22 εκ. (ιδανικά με τσέρκι) ή και μακρόστενο και ρίχνουμε το μείγμα.
Ψήνουμε στις αντιστάσεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 190ο C για 1 ώρα περίπου (μέχρι να μπήγουμε ένα ξυλάκι και να βγαίνει στεγνό)
Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και ξεφορμάρουμε σε πιατέλα.
Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη (και προαιρετικά), με κανέλα.
Tips:
Εννοείται πως μπορείτε αντί για ταχίνι ολικής, να χρησιμοποιήσετε το κανονικό, κι αντί για καστανή ζάχαρη την άσπρη, καθώς και άσπρο αλεύρι αντί για ολικής. Απλά να έχετε στο νου σας ότι ανεβαίνουν πολύ οι θερμίδες !!!
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii , Αναλογία στέβιας με ζάχαρη
ewoman.gr
•► 2 φλ. τσαγιού ταχίνι ολικής άλεσης (σας συνιστώ ταχίνι Κυργίων)
•► 1 & ½ φλ. τσαγιού ζάχαρη καστανή
•► 2 ποτήρια χλιαρό νερό
•► 2 κ. σ. μέλι
•► 600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή ολικής
•► 1 κ.σ. κανέλα σε σκόνη
•► 1 κ.γ. γαρίφαλο σε σκόνη
•► 2 κοφτά κ.γ. σόδα
•► ξύσμα 1 πορτοκαλιού ή λεμονιού
•► 1 φλ. τσαγιού σταφίδες
•► 2 φλ. τσαγιού καρυδόψιχα χοντροκοπανισμένη ή αμυγδαλόψιχα (ή μισά και μισά)
•► κανέλα σκόνη
•► ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση:
Σ' ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη, το νερό και το ταχίνι.
Συνεχίζοντας το ανακάτεμα, ρίχνουμε και τα μυρωδικά, τη σόδα, το ξύσμα, το μέλι, και το αλεύρι. Τέλος τις σταφίδες και τη καρυδόψιχα.
Στρώνουμε μια λαδόκολλα σε στρόγγυλο ταψί 22 εκ. (ιδανικά με τσέρκι) ή και μακρόστενο και ρίχνουμε το μείγμα.
Ψήνουμε στις αντιστάσεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 190ο C για 1 ώρα περίπου (μέχρι να μπήγουμε ένα ξυλάκι και να βγαίνει στεγνό)
Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και ξεφορμάρουμε σε πιατέλα.
Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη (και προαιρετικά), με κανέλα.
Tips:
Εννοείται πως μπορείτε αντί για ταχίνι ολικής, να χρησιμοποιήσετε το κανονικό, κι αντί για καστανή ζάχαρη την άσπρη, καθώς και άσπρο αλεύρι αντί για ολικής. Απλά να έχετε στο νου σας ότι ανεβαίνουν πολύ οι θερμίδες !!!
Η Συνταγή από Χριστίνα Ζαμπούνη
Καλή επιτυχία ~ Καλή σας Απόλαυση !!!
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii , Αναλογία στέβιας με ζάχαρη
ewoman.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου