Μια βουτυράτη πάστα φλώρα στη γλυκιά ή αλμυρή εκδοχή της είναι πάντα ευπρόσδεκτη στο τραπέζι και ταιριάζει σε κάθε περίσταση.
Τη φτιάχνουμε λοιπόν με μια ωραία γέμιση με σπανάκι και τυριά και δεν θα μείνει μπουκιά !!!
Υλικά:   { Για 6 Μερίδες }
Για τη ζύμη
•► 400 γρ. περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις
•► ελάχιστο αλάτι
•► ελάχιστη ζάχαρη
•► 250 γρ. βούτυρο (ή μαργαρίνη), σε μικρά κομμάτια + λίγο επιπλέον λιωμένο για τη φόρμα
•► 1 αβγό ελαφρώς χτυπημένο
•► 1 κουτ. σούπας κρύο γάλα
•► 1 ασπράδι αβγού για την επάλειψη
Για τη γέμιση
•► 2 αβγά
•► 500 γρ. σπανάκι ψιλοκομμένο, σοταρισμένο σε 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, καλά στραγγισμένο
•► 250 γρ. ανθότυρο κομματιασμένο με ένα πιρούνι
•► 100 γρ. γραβιέρα της αρεσκείας σας, τριμμένη
•► ½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο σε σκόνη
•► αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση:
Ετοιμάζετε τη ζύμη: Βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι, το αλάτι και τη ζάχαρη και ρίχνετε και τα κυβάκια του βου-τύρου. Με τις άκρες των δαχτύλων σας αρχίζετε να τρίβετε τα κομμάτια του βούτυρου με το αλεύρι, μέχρι να πάρετε ένα μίγμα που να μοιάζει με λεπτά ψίχουλα.
Τότε ρίχνετε το αβγό και κρύο γάλα και ανακατεύετε με τα χέρια σας, έτσι ώστε να φτιάξετε μια σφιχτή ζύμη. Την πλάθετε σε μπάλα, την τυλίγετε σε διάφανη μεμβράνη και την αφήνετε στο ψυγείο για 1 ώρα, μέχρι να σοτάρετε το σπανάκι, να το στραγγίξετε και να ετοιμάσετε τη γέμιση.
Ετοιμάζετε τη γέμιση: Σε ένα μπολ χτυπάτε τα αβγά με το σύρμα και προσθέτετε το σοταρισμένο σπανάκι, το ανθότυρο, τη γραβιέρα, το μοσχοκάρυδο, αλάτι και αρκετό φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ανακατεύετε καλά.
Για την τάρτα: Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνετε ελαφρά τον πάτο και τα τοιχώματα μιας φόρμας για τάρτες διαμέτρου 22-24εκ. Βγάζετε από το ψυγείο τη ζύμη και την αφήνετε για 10 λεπτά να ζεσταθεί ελαφρώς σε θερμοκρασία δωματίου.
Παίρνετε τα ¾ της ζύμης, τη βάζετε στο κέντρο της φόρμας και με την παλάμη σας αρχίζετε να την πιέζετε για να απλωθεί ομοιόμορφα στη φόρμα, καλύπτοντας και τα τοιχώματα. Με ένα πιρούνι τρυπάτε τη ζύμη εδώ κι εκεί. Αδειάζετε το μίγμα της γέμισης στη ζύμη και ισιώνετε την επιφάνεια.
Απλώνετε την υπόλοιπη ζύμη με τον πλάστη σε λεπτό φύλλο και με ένα μαχαίρι χωρίς δόντια την κόβετε σε έξι λωρίδες με πλάτος 1εκ.
Τις βάζετε χιαστί πάνω στη γέμιση, όπως κάνετε με την κλασική πάστα φλώρα. Αλείφετε τις λωρίδες με το ασπράδι και βά-ζετε την τάρτα στο μεσαίο ράφι του φούρνου.
Ψήνετε για 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η ζύμη. Σερβίρετε την τάρτα χλιαρή.
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii , Αναλογία στέβιας με ζάχαρη
Για τη ζύμη
•► 400 γρ. περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις
•► ελάχιστο αλάτι
•► ελάχιστη ζάχαρη
•► 250 γρ. βούτυρο (ή μαργαρίνη), σε μικρά κομμάτια + λίγο επιπλέον λιωμένο για τη φόρμα
•► 1 αβγό ελαφρώς χτυπημένο
•► 1 κουτ. σούπας κρύο γάλα
•► 1 ασπράδι αβγού για την επάλειψη
Για τη γέμιση
•► 2 αβγά
•► 500 γρ. σπανάκι ψιλοκομμένο, σοταρισμένο σε 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, καλά στραγγισμένο
•► 250 γρ. ανθότυρο κομματιασμένο με ένα πιρούνι
•► 100 γρ. γραβιέρα της αρεσκείας σας, τριμμένη
•► ½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο σε σκόνη
•► αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση:
Ετοιμάζετε τη ζύμη: Βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι, το αλάτι και τη ζάχαρη και ρίχνετε και τα κυβάκια του βου-τύρου. Με τις άκρες των δαχτύλων σας αρχίζετε να τρίβετε τα κομμάτια του βούτυρου με το αλεύρι, μέχρι να πάρετε ένα μίγμα που να μοιάζει με λεπτά ψίχουλα.
Τότε ρίχνετε το αβγό και κρύο γάλα και ανακατεύετε με τα χέρια σας, έτσι ώστε να φτιάξετε μια σφιχτή ζύμη. Την πλάθετε σε μπάλα, την τυλίγετε σε διάφανη μεμβράνη και την αφήνετε στο ψυγείο για 1 ώρα, μέχρι να σοτάρετε το σπανάκι, να το στραγγίξετε και να ετοιμάσετε τη γέμιση.
Ετοιμάζετε τη γέμιση: Σε ένα μπολ χτυπάτε τα αβγά με το σύρμα και προσθέτετε το σοταρισμένο σπανάκι, το ανθότυρο, τη γραβιέρα, το μοσχοκάρυδο, αλάτι και αρκετό φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ανακατεύετε καλά.
Για την τάρτα: Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνετε ελαφρά τον πάτο και τα τοιχώματα μιας φόρμας για τάρτες διαμέτρου 22-24εκ. Βγάζετε από το ψυγείο τη ζύμη και την αφήνετε για 10 λεπτά να ζεσταθεί ελαφρώς σε θερμοκρασία δωματίου.
Παίρνετε τα ¾ της ζύμης, τη βάζετε στο κέντρο της φόρμας και με την παλάμη σας αρχίζετε να την πιέζετε για να απλωθεί ομοιόμορφα στη φόρμα, καλύπτοντας και τα τοιχώματα. Με ένα πιρούνι τρυπάτε τη ζύμη εδώ κι εκεί. Αδειάζετε το μίγμα της γέμισης στη ζύμη και ισιώνετε την επιφάνεια.
Απλώνετε την υπόλοιπη ζύμη με τον πλάστη σε λεπτό φύλλο και με ένα μαχαίρι χωρίς δόντια την κόβετε σε έξι λωρίδες με πλάτος 1εκ.
Τις βάζετε χιαστί πάνω στη γέμιση, όπως κάνετε με την κλασική πάστα φλώρα. Αλείφετε τις λωρίδες με το ασπράδι και βά-ζετε την τάρτα στο μεσαίο ράφι του φούρνου.
Ψήνετε για 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η ζύμη. Σερβίρετε την τάρτα χλιαρή.
Καλή επιτυχία ~ Καλή σας όρεξη !!!
Η Συνταγή από Ντίνα Νικολάου/ Food Styling: Αντωνία Κατή
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii , Αναλογία στέβιας με ζάχαρη
olivemagazine.grYou might also Like ... ...
← ← ← { Πατήστε αυτό το κομβίο }
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου