H συνταγή αποτελεί παραλλαγή της βασιλόπιτας που παρουσίασα πριν 2 χρόνια. Στην σημερινή εκδοχή επικρατεί το τζίντζερ άρα το αποτέλεσμα είναι πιο πικάντικο.
Αυτό σημαίνει πως αν σε κάποιον δεν αρέσει το τζίντζερ (σε μένα αρέσει υπερβολικά) μπορεί να του φανεί η φετινή βασιλόπιτα κάπως περίεργη.
Για να ισορροπήσω την έντονη γεύση χρησιμοποίησα μεγαλύτερη αναλογία σε γλυκαντικό, δηλαδή σε πετιμέζι. Επίσης μείωσα το ελαιόλαδο και πρόσθεσα ένα πολτοποιημένο μήλο για να δώσω ελάχιστα πιο ζουμερή και λιγότερο λαδερή υφή.
Η δύο κουταλιές τζίντζερ φαίνονται “πολύ” αλλά και στις 2 δοκιμές μου δεν μου φάνηκε ενοχλητικό. Αυτό μπορεί να οφείλεται είτε στο γεγονός ότι εγώ είμαι συνηθισμένος στα μπαχάρια είτε γιατί το συγκεκριμένο που χρησιμοποίησα δεν ήταν αρκετά δυνατό.
Τέλος θεωρώ καλύτερο να χρησιμοποιηθεί κάποιο πετιμέζι με ήπια γεύση. Αν googlάρετε “άθερμο πετιμέζι” ή σταφυλλομελο θα δείτε πως υπάρχουν αρκετά που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, τα οποία προσωπικά πιστεύω προσφέρονται περισσότερο για γλυκοπαρασκεύασματα.
Υλικά:
•► 100 ml ελαιόλαδο
•► 1 γλυκό μήλο
•► 240 ml πετιμέζι (κατά προτίμηση άθερμο ή σταφυλλόμελο που είναι ελαφρύ στη γεύση )
•► 150 ml νερό
•► χοντροκομμένο ξύσμα από ένα μικρό πορτοκάλι
•► 2 κοφτές κουταλιές τζίντζερ (αποξηραμένο)
•► 4 κουταλιές σταφίδες
•► 3 αυγά
•► 240 γρ αλεύρι ολικής (περίπου τόσο όσο χρειάζεται για να προκύψει ένας σχετικά πηχτός χυλός, όχι πολύ αραιός)
•► 1 κουταλιά baking powder
•► 1 φλουρί
•► Ταψάκι με διάμετρο 20 εκ
Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε το αλεύρι με το baking powder και τα αφήνουμε στην άκρη.
Στο μούλτι (ή στον επεξεργαστή τροφών) ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά (εκτός από τα αυγά και το ξύσμα πορτοκαλιού) και επίμονα «πολτοποιούμε» μέχρι οι σταφίδες να λιώσουν και να προκύψει ένα ομοιογενές υγρό.
Προφανώς το μήλο το βάζουμε αφού το καθαρίσουμε και το κόψουμε σε κομμάτια.
Αδειάζουμε σε ένα μπολ ανάδευσης και προσθέτουμε τα αυγά. Χτυπάμε καλά με τον αυγοδάρτη ή με μίξερ.
Σταδιακά προσθέτουμε το αλεύρι με το baking powder. Τελευταίο ρίχνουμε το ξύσμα πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε λίγο και μεταφέρουμε το χυλό σε ταψί, το οποίο έχουμε λαδώσει και αλευρώσει καλά. Τοποθετούμε και το φλουρί!
Φουρνίζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 για 45 με 50 λεπτά περίπου. Προσέχουμε μην παραψηθεί. Αν παραψηθεί κάπως θα βαρύνει η γεύση και θα σκληρύνει η επιφάνεια του κέικ μας Αυτό ήταν!
Εάν θέλουμε φτιάχνουμε τον γνωστό γλάσο. Δηλαδή σε ένα ποτηράκι ανακατεύουμε καλά
•► 2 κουταλιές ταχίνι ολικής,
•► 2 κουταλιές μέλι,
•► 1 κουταλάκι κακάο,
•► 1 κουταλάκι χαρουπάλευρο και
•► 2 κουταλιές νερό.
…Τόσο απλά !!! Απλώνουμε πάνω από την βασιλόπιτά μας αφού λίγο κρυώσει.
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii , Αναλογία στέβιας με ζάχαρη
neanikon.gr
•► 100 ml ελαιόλαδο
•► 1 γλυκό μήλο
•► 240 ml πετιμέζι (κατά προτίμηση άθερμο ή σταφυλλόμελο που είναι ελαφρύ στη γεύση )
•► 150 ml νερό
•► χοντροκομμένο ξύσμα από ένα μικρό πορτοκάλι
•► 2 κοφτές κουταλιές τζίντζερ (αποξηραμένο)
•► 4 κουταλιές σταφίδες
•► 3 αυγά
•► 240 γρ αλεύρι ολικής (περίπου τόσο όσο χρειάζεται για να προκύψει ένας σχετικά πηχτός χυλός, όχι πολύ αραιός)
•► 1 κουταλιά baking powder
•► 1 φλουρί
•► Ταψάκι με διάμετρο 20 εκ
Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε το αλεύρι με το baking powder και τα αφήνουμε στην άκρη.
Στο μούλτι (ή στον επεξεργαστή τροφών) ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά (εκτός από τα αυγά και το ξύσμα πορτοκαλιού) και επίμονα «πολτοποιούμε» μέχρι οι σταφίδες να λιώσουν και να προκύψει ένα ομοιογενές υγρό.
Προφανώς το μήλο το βάζουμε αφού το καθαρίσουμε και το κόψουμε σε κομμάτια.
Αδειάζουμε σε ένα μπολ ανάδευσης και προσθέτουμε τα αυγά. Χτυπάμε καλά με τον αυγοδάρτη ή με μίξερ.
Σταδιακά προσθέτουμε το αλεύρι με το baking powder. Τελευταίο ρίχνουμε το ξύσμα πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε λίγο και μεταφέρουμε το χυλό σε ταψί, το οποίο έχουμε λαδώσει και αλευρώσει καλά. Τοποθετούμε και το φλουρί!
Φουρνίζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 για 45 με 50 λεπτά περίπου. Προσέχουμε μην παραψηθεί. Αν παραψηθεί κάπως θα βαρύνει η γεύση και θα σκληρύνει η επιφάνεια του κέικ μας Αυτό ήταν!
Εάν θέλουμε φτιάχνουμε τον γνωστό γλάσο. Δηλαδή σε ένα ποτηράκι ανακατεύουμε καλά
•► 2 κουταλιές ταχίνι ολικής,
•► 2 κουταλιές μέλι,
•► 1 κουταλάκι κακάο,
•► 1 κουταλάκι χαρουπάλευρο και
•► 2 κουταλιές νερό.
…Τόσο απλά !!! Απλώνουμε πάνω από την βασιλόπιτά μας αφού λίγο κρυώσει.
Καλή επιτυχία ~ ΚαλοΦάγωτη να σας είναι !!!
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii , Αναλογία στέβιας με ζάχαρη
neanikon.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου