Χριστούγεννα δίχως μελομακάρονα μάλλον δεν γίνονται. Για αυτό είπα να τιμήσω ξανά (μετά από 5 χρόνια που έκανα
post την συνταγή ) το υπέροχο αυτό γλυκάκι! !!!
Με πετιμέζι και με αλεύρι ολικής πετυχαίνουμε μία ανάλαφρη, αρωματική και πολύ θρεπτική έκδοση.
Υλικά:
Για τη ζύμη
•► 100 ml ελαιόλαδο
•► 140 πετιμέζι (κατά προτίμηση άθερμο ή σταφυλόμελο)
•► 75 χυμό πορτοκαλιού
•► 40 ml νερό
•► ξύσμα από ένα πορτοκάλι
•► 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
•► 1/2 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο γαρύφαλλο (ή και λιγότερο αν σας ενοχλεί η έντονη γεύση του)
•► 3 κουταλάκια του γλυκού baking powder
•► 350 γρ αλεύρι Ζέας ολικής
Για το σιρόπι
•► 140 ml (κατά προτίμηση άθερμο ή σταφυλόμελο) πετιμέζι
•► 140 ml νερό
•► 1 ξυλάκι κανέλας
•► 2-3 ολόκληρα γαρύφαλλα
•► 2-3 φλούδες από πορτοκάλι και λεμόνι
•► 2 κουταλιές μέλι (προαιρετικά)
•► Τριμμένα καρύδια για το πασπάλισμα / λίγο έξτρα μέλι
Εκτέλεση:
Ξεκινάμε πρώτα με το σιρόπι. Σε μία μικρή κατσαρόλα πάνω σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε όλα τα υλικά, αφήνουμε να πάρει βράσει και περιμένουμε λίγο το σιρόπι μας να δέσει.
Αν θέλουμε, μόλις αποσύρουμε, ρίχνουμε δυο κουταλιές μέλι και ανακατεύουμε πολύ καλά. Στη συνέχεια, το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει εντελώς. Μπορούμε να το φτιάξουμε και από την προηγούμενη μέρα και να το φυλάξουμε στο
ψυγείο.
Προχωράμε με τη ζύμη. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά τα υγρά μαζί με το ξύσμα πορτοκαλιού. Σε ένα δεύτερο μπολ αναμιγνύουμε τα στερεά και τα προσθέτουμε λίγα – λίγα στο μείγμα μας. Πλάθουμε απαλά (όχι υπερβολικά και μας “βγει” το λάδι ) μέχρι η ζύμη μας να μη κολλάει στα χέρια μας.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς και απλώνουμε μία λαδόκολλα σε ένα ταψί. Παίρνουμε 20 γρ από την ζύμη και σχηματίζουμε με τις παλάμες μας το πρώτο μελομακάρονο.
Εφαρμόζουμε την πάνω του πλευρά λίγο πάνω στον μεταλλικό τρίφτη (αν θέλουμε) για να δημιουργηθεί μία επίπεδη και λίγο άγρια επιφάνεια που να βοηθάει μετά το ψήσιμο τα καρύδια να στέκονται καλύτερα. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι εξαντλήσεως των αποθεμάτων μας.
Μεταφέρουμε στο φούρνο και ψήνουμε για 20 λεπτά. Μόλις ψηθούν, όπως είναι καυτά τα βουτάμε ένα – ένα για 10 δευτερόλεπτα (περίπου) στο κρύο σιρόπι και τα αφήνουμε για λίγο σε μία σχάρα. Αμέσως μετά τα μεταφέρουμε σε μία πιατέλα και πασπαλίζουμε με μπόλικα καρύδια και λίγο μέλι αν θέλουμε έξτρα γλύκα.
Είναι έτοιμα! Έχουμε υπόψη μας, πως την άλλη μέρα νοστιμίζουν ακόμα περισσότερο, αποκτούν πιο έντονο χαρακτήρα! Δεν ξέρω γιατί αλλά ισχύει. Επίσης πρέπει να πω πως έχουν μάλλον πιο μαλακή υφή από τα κλασσικά αλλά επειδή είμαι σχετικά μικρά τρώγονται πολύ ευχάριστα.
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii , Αναλογία στέβιας με ζάχαρη
neanikon.gr
Για τη ζύμη
•► 100 ml ελαιόλαδο
•► 140 πετιμέζι (κατά προτίμηση άθερμο ή σταφυλόμελο)
•► 75 χυμό πορτοκαλιού
•► 40 ml νερό
•► ξύσμα από ένα πορτοκάλι
•► 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
•► 1/2 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο γαρύφαλλο (ή και λιγότερο αν σας ενοχλεί η έντονη γεύση του)
•► 3 κουταλάκια του γλυκού baking powder
•► 350 γρ αλεύρι Ζέας ολικής
Για το σιρόπι
•► 140 ml (κατά προτίμηση άθερμο ή σταφυλόμελο) πετιμέζι
•► 140 ml νερό
•► 1 ξυλάκι κανέλας
•► 2-3 ολόκληρα γαρύφαλλα
•► 2-3 φλούδες από πορτοκάλι και λεμόνι
•► 2 κουταλιές μέλι (προαιρετικά)
•► Τριμμένα καρύδια για το πασπάλισμα / λίγο έξτρα μέλι
Εκτέλεση:
Ξεκινάμε πρώτα με το σιρόπι. Σε μία μικρή κατσαρόλα πάνω σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε όλα τα υλικά, αφήνουμε να πάρει βράσει και περιμένουμε λίγο το σιρόπι μας να δέσει.
Αν θέλουμε, μόλις αποσύρουμε, ρίχνουμε δυο κουταλιές μέλι και ανακατεύουμε πολύ καλά. Στη συνέχεια, το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει εντελώς. Μπορούμε να το φτιάξουμε και από την προηγούμενη μέρα και να το φυλάξουμε στο
ψυγείο.
Προχωράμε με τη ζύμη. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά τα υγρά μαζί με το ξύσμα πορτοκαλιού. Σε ένα δεύτερο μπολ αναμιγνύουμε τα στερεά και τα προσθέτουμε λίγα – λίγα στο μείγμα μας. Πλάθουμε απαλά (όχι υπερβολικά και μας “βγει” το λάδι ) μέχρι η ζύμη μας να μη κολλάει στα χέρια μας.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς και απλώνουμε μία λαδόκολλα σε ένα ταψί. Παίρνουμε 20 γρ από την ζύμη και σχηματίζουμε με τις παλάμες μας το πρώτο μελομακάρονο.
Εφαρμόζουμε την πάνω του πλευρά λίγο πάνω στον μεταλλικό τρίφτη (αν θέλουμε) για να δημιουργηθεί μία επίπεδη και λίγο άγρια επιφάνεια που να βοηθάει μετά το ψήσιμο τα καρύδια να στέκονται καλύτερα. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι εξαντλήσεως των αποθεμάτων μας.
Μεταφέρουμε στο φούρνο και ψήνουμε για 20 λεπτά. Μόλις ψηθούν, όπως είναι καυτά τα βουτάμε ένα – ένα για 10 δευτερόλεπτα (περίπου) στο κρύο σιρόπι και τα αφήνουμε για λίγο σε μία σχάρα. Αμέσως μετά τα μεταφέρουμε σε μία πιατέλα και πασπαλίζουμε με μπόλικα καρύδια και λίγο μέλι αν θέλουμε έξτρα γλύκα.
Είναι έτοιμα! Έχουμε υπόψη μας, πως την άλλη μέρα νοστιμίζουν ακόμα περισσότερο, αποκτούν πιο έντονο χαρακτήρα! Δεν ξέρω γιατί αλλά ισχύει. Επίσης πρέπει να πω πως έχουν μάλλον πιο μαλακή υφή από τα κλασσικά αλλά επειδή είμαι σχετικά μικρά τρώγονται πολύ ευχάριστα.
Καλή επιτυχία ~ Καλή σας Απόλαυση !!!
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii , Αναλογία στέβιας με ζάχαρη
neanikon.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου