Το πιο αγαπημένο χριστουγεννιάτικο γλυκό σε μία ξεχωριστή συνταγή, γεμιστά με καρύδια.
Αυτά τα μελομακάρονα θα σας αρέσουν πολύ!!!
Υλικά:   { Μερίδες: για 50-60 κομμάτια }
•► 2 φλιτζάνια ηλιέλαιο
•► 1 φλιτζάνι ζάχαρη
•► 1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
•► ½ φλιτζάνι φρέσκο χυμό πορτοκάλι
•► ½ φλιτζάνι μπράντι
•► 1 κουτ. γλυκού ξύσμα από πορτοκάλι ακέρωτο
•► 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
•► 1 κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη
•► ½ κουτ. γλυκού γαρίφαλο, σε σκόνη
•► ½ φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
•► 1 κιλό αλεύρι μαλακό
•► 200 γρ. καρύδια, χοντροκοπανισμένα για το σερβίρισμα
Για τη γέμιση
•► 400 γρ. καρύδια, χοντροκοπανισμένα
•► 1 κουτ. γλυκού κανέλα, σκόνη
Για το σιρόπι
•► 2 φλιτζάνια ζάχαρη
•► 2 φλιτζάνια νερό
•► 1 φλιτζάνι μέλι
•► ξύσμα από ½ πορτοκάλι ακέρωτο
•► 1 ξυλάκι κανέλας
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ ανακατεύετε τα καρύδια με την κανέλα για τη γέμιση και τα αφήνετε στην άκρη.
Σε μια μεγάλη λεκάνη ανακατεύετε το ηλιέλαιο με τη ζάχαρη. Προσθέτετε τη σόδα διαλυμένη στο χυμό πορτοκάλι, το μπράντι, το ξύσμα του πορτοκαλιού, το μπέικιν πάουντερ, τα μπαχαρικά και το σιμιγδάλι. Σιγά-σιγά προσθέτετε και το αλεύρι ανακατεύοντας (όχι ζυμώνοντας) μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως.
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα και στρώνετε χαρτί ψησίματος μια λαμαρίνα του φούρνου. Κόβετε μικρά μπαλάκια από τη ζύμη και τα πατάτε να απλώσουν.
Βάζετε στο κέντρο λίγη γέμιση και κλείνετε καλά δίνοντας το χαρακτηριστικό σχήμα των μελομακάρονων. Βάζετε τα μελο-μακάρονα στο ταψί και τα ψήνετε στο φούρνο για περίπου 20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει η ζύμη.
Όταν βγάζετε τα μελομακάρονα από το φούρνο, τα αφήνετε να κρυώσουν καλά και τα στρώνετε πάλι σε λαμαρίνα (χωρίς το χαρτί ψησίματος).
Για το σιρόπι: Βάζετε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και βράζετε για 5 λεπτά από την ώρα που θα αρχίσει να κοχλάζει.
Όπως είναι τα μελομακάρονα στρωμένα στη λαμαρίνα, ρίχνετε ζεστό το σιρόπι και κουνάτε το ταψί πέρα-δώθε να τα σκε-πάσει λίγο. Αφήνετε τα μελομακάρονα για 10 λεπτά να τραβήξουν σιρόπι και τα αναποδογυρίζετε για να «ποτίσουν» και από την άλλη πλευρά. Τα αφήνετε για 10 λεπτά επιπλέον.
Τοποθετείτε τα μελομακάρονα σε δίσκο και γαρνίρετε με το τριμμένο καρύδι.
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii , Αναλογία στέβιας με ζάχαρη
•► 2 φλιτζάνια ηλιέλαιο
•► 1 φλιτζάνι ζάχαρη
•► 1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
•► ½ φλιτζάνι φρέσκο χυμό πορτοκάλι
•► ½ φλιτζάνι μπράντι
•► 1 κουτ. γλυκού ξύσμα από πορτοκάλι ακέρωτο
•► 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
•► 1 κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη
•► ½ κουτ. γλυκού γαρίφαλο, σε σκόνη
•► ½ φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
•► 1 κιλό αλεύρι μαλακό
•► 200 γρ. καρύδια, χοντροκοπανισμένα για το σερβίρισμα
Για τη γέμιση
•► 400 γρ. καρύδια, χοντροκοπανισμένα
•► 1 κουτ. γλυκού κανέλα, σκόνη
Για το σιρόπι
•► 2 φλιτζάνια ζάχαρη
•► 2 φλιτζάνια νερό
•► 1 φλιτζάνι μέλι
•► ξύσμα από ½ πορτοκάλι ακέρωτο
•► 1 ξυλάκι κανέλας
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ ανακατεύετε τα καρύδια με την κανέλα για τη γέμιση και τα αφήνετε στην άκρη.
Σε μια μεγάλη λεκάνη ανακατεύετε το ηλιέλαιο με τη ζάχαρη. Προσθέτετε τη σόδα διαλυμένη στο χυμό πορτοκάλι, το μπράντι, το ξύσμα του πορτοκαλιού, το μπέικιν πάουντερ, τα μπαχαρικά και το σιμιγδάλι. Σιγά-σιγά προσθέτετε και το αλεύρι ανακατεύοντας (όχι ζυμώνοντας) μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως.
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα και στρώνετε χαρτί ψησίματος μια λαμαρίνα του φούρνου. Κόβετε μικρά μπαλάκια από τη ζύμη και τα πατάτε να απλώσουν.
Βάζετε στο κέντρο λίγη γέμιση και κλείνετε καλά δίνοντας το χαρακτηριστικό σχήμα των μελομακάρονων. Βάζετε τα μελο-μακάρονα στο ταψί και τα ψήνετε στο φούρνο για περίπου 20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει η ζύμη.
Όταν βγάζετε τα μελομακάρονα από το φούρνο, τα αφήνετε να κρυώσουν καλά και τα στρώνετε πάλι σε λαμαρίνα (χωρίς το χαρτί ψησίματος).
Για το σιρόπι: Βάζετε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και βράζετε για 5 λεπτά από την ώρα που θα αρχίσει να κοχλάζει.
Όπως είναι τα μελομακάρονα στρωμένα στη λαμαρίνα, ρίχνετε ζεστό το σιρόπι και κουνάτε το ταψί πέρα-δώθε να τα σκε-πάσει λίγο. Αφήνετε τα μελομακάρονα για 10 λεπτά να τραβήξουν σιρόπι και τα αναποδογυρίζετε για να «ποτίσουν» και από την άλλη πλευρά. Τα αφήνετε για 10 λεπτά επιπλέον.
Τοποθετείτε τα μελομακάρονα σε δίσκο και γαρνίρετε με το τριμμένο καρύδι.
Καλή επιτυχία ~ Καλή σας Απόλαυση !!!
Η Συνταγή από Ντίνα Νικολάου/ Food styling: Μάκης Γεωργιάδης
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii , Αναλογία στέβιας με ζάχαρη
olivemagazine.grYou might also Like ... ...
← ← ← { Πατήστε αυτό το κομβίο }
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου