Κλασικό πιάτο που το προτιμάμε συνήθως χειμώνα. Εύκολο στην παρασκευή του και αναμφισβήτητα για μερακλήδες που απολαμβάνουν το πιάτο με συνοδευτικό ένα κρασάκι η" οτι άλλο.
Υλικά:   { Για 4 Μερίδες }
•► 1,5 κιλο βοδινό κρέας, σε κομμάτια 7 εκ
•► 24 κρεμμύδια baby
•► 4 ώριμες ντομάτες ή 400g ψιλοκομμένες ντομάτες σε κονσέρβα
•► 4 κουταλιές της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
•► 1 κουταλιά της σούπας ντοματοπολτό
Για την Μαρινάδα
•► 3 σκελίδες σκόρδου
•► 2-3 φρέσκα φύλλα δάφνης
•► 1 & ½ κουταλάκια του γλυκού μπαχαρικά
•► 6 ολόκληρα γαρίφαλα
•► 1-2 ράβδους κανέλας
•► 1 κουταλάκι αποξηραμένη ρίγανη
•► 125 ml ξηρού ερυθρού οίνου
•► 4 κουταλιές της σούπας ξύδι κόκκινου κρασιού
Εκτέλεση
Τοποθετήστε το κρέας σε ένα μεγάλο μη τοξικό (γυάλινο) μπολ.
Μετά προσθέστε τα συστατικά της μαρινάδας, ξεφλουδίστε και ψιλοκόψτε πρώτα το σκόρδο, και στη συνέχεια, σκεπάστε το μπολ και τοποθετήστε το για τουλάχιστον 6 ώρες ή κατά προτίμηση όλη τη νύχτα.
Ξεφλουδίστε τα κρεμμύδια. Εάν χρησιμοποιήσετε φρέσκια ντομάτα, ξεφλουδίστε την και ψιλοκόψτε την .
Ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά σε μια μεγάλη κατσαρόλα και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 5 λεπτά ή μέχρι να μαλα-κώσουν.
Αφαιρέστε τα κρεμμύδια με ένα κουτάλι και αφήστε τα στην άκρη.
Αφαιρέστε το κρέας από την μαρινάδα και σοτάρετε το για περίπου 8 έως 10 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσει σε όλες τις πλευρές, διατηρώντας τη μαρινάδα.
Βάλτε τα κρεμμύδια στην κατσαρόλα, προσθέστε τη μαρινάδα, τις ντομάτες και το ντοματοπολτό και αρκετό νερό για να καλύψετε ακριβώς το στιφάδο.
Αλατίστε και ρίξτε φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι. Αφού πάρει βράση στη συνέχεια σιγοβράστε για 1 & ½ έως 2 ώρες, ή μέ-χρι το μοσχάρι είναι τρυφερό και η σάλτσα έχει πήξει.
Σερβίρετε με ζυμαρικά και τριμμένο σκληρό τυρί, όπως κεφαλοτύρι, ή παρμεζάνα.
Tips:
•► Πως να σερβίρετε το παραδοσιακό μοσχάρι στιφάδο: Κατά την παράδοση το μοσχάρι στιφάδο σερβίρεται με κρι-θαράκι, ρύζι, χυλοπίτες ή πατάτες τηγανητές. Τις κρύες μέρες του χειμώνα το στιφάδο μαζί με ζεστό πουρέ πατάτας απο-τελεί τον ιδανικό συνδυασμό για ένα πλούσιο, χορταστικό πιάτο. Μην παραλείψετε να έχετε πάντα φρέσκο ψωμάκι για τις απαραίτητες βουτιές στην αρωματική του σάλτσα ντομάτας. Πολλοί ετοιμάζουν το στιφάδο με κουνέλι αντί για μοσχάρι. Αν σας αρέσει το κουνέλι, δοκιμάστε να αντικαταστήστε το μοσχάρι με κουνέλι για ένα πραγματικά ιδιαίτερο πιάτο!!!
•► Για να ανακατέψετε το φαγητό θα κουνάτε την κατσαρόλα σε ημικύκλια και δε θα χρησιμοποιήσετε κάποιο κου-τάλι ή πιρούνι για να μη διαλυθούν τα κρεμμυδάκια !!!
Σημείωση 1 : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii , Αναλογία στέβιας με ζάχαρη
Σημείωση 2: Τα Tips, δεν υπήρχαν στην αρχική συνταγή. Προσετέθησαν από τον admin ,ο οποίος τυγχάνει να ασχολείται ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΑ με την Μαγειρική & την Ζαχαροπλαστική !!!
xrysoskoufaki.gr
•► 1,5 κιλο βοδινό κρέας, σε κομμάτια 7 εκ
•► 24 κρεμμύδια baby
•► 4 ώριμες ντομάτες ή 400g ψιλοκομμένες ντομάτες σε κονσέρβα
•► 4 κουταλιές της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
•► 1 κουταλιά της σούπας ντοματοπολτό
Για την Μαρινάδα
•► 3 σκελίδες σκόρδου
•► 2-3 φρέσκα φύλλα δάφνης
•► 1 & ½ κουταλάκια του γλυκού μπαχαρικά
•► 6 ολόκληρα γαρίφαλα
•► 1-2 ράβδους κανέλας
•► 1 κουταλάκι αποξηραμένη ρίγανη
•► 125 ml ξηρού ερυθρού οίνου
•► 4 κουταλιές της σούπας ξύδι κόκκινου κρασιού
Εκτέλεση
Τοποθετήστε το κρέας σε ένα μεγάλο μη τοξικό (γυάλινο) μπολ.
Μετά προσθέστε τα συστατικά της μαρινάδας, ξεφλουδίστε και ψιλοκόψτε πρώτα το σκόρδο, και στη συνέχεια, σκεπάστε το μπολ και τοποθετήστε το για τουλάχιστον 6 ώρες ή κατά προτίμηση όλη τη νύχτα.
Ξεφλουδίστε τα κρεμμύδια. Εάν χρησιμοποιήσετε φρέσκια ντομάτα, ξεφλουδίστε την και ψιλοκόψτε την .
Ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά σε μια μεγάλη κατσαρόλα και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 5 λεπτά ή μέχρι να μαλα-κώσουν.
Αφαιρέστε τα κρεμμύδια με ένα κουτάλι και αφήστε τα στην άκρη.
Αφαιρέστε το κρέας από την μαρινάδα και σοτάρετε το για περίπου 8 έως 10 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσει σε όλες τις πλευρές, διατηρώντας τη μαρινάδα.
Βάλτε τα κρεμμύδια στην κατσαρόλα, προσθέστε τη μαρινάδα, τις ντομάτες και το ντοματοπολτό και αρκετό νερό για να καλύψετε ακριβώς το στιφάδο.
Αλατίστε και ρίξτε φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι. Αφού πάρει βράση στη συνέχεια σιγοβράστε για 1 & ½ έως 2 ώρες, ή μέ-χρι το μοσχάρι είναι τρυφερό και η σάλτσα έχει πήξει.
Σερβίρετε με ζυμαρικά και τριμμένο σκληρό τυρί, όπως κεφαλοτύρι, ή παρμεζάνα.
Tips:
•► Πως να σερβίρετε το παραδοσιακό μοσχάρι στιφάδο: Κατά την παράδοση το μοσχάρι στιφάδο σερβίρεται με κρι-θαράκι, ρύζι, χυλοπίτες ή πατάτες τηγανητές. Τις κρύες μέρες του χειμώνα το στιφάδο μαζί με ζεστό πουρέ πατάτας απο-τελεί τον ιδανικό συνδυασμό για ένα πλούσιο, χορταστικό πιάτο. Μην παραλείψετε να έχετε πάντα φρέσκο ψωμάκι για τις απαραίτητες βουτιές στην αρωματική του σάλτσα ντομάτας. Πολλοί ετοιμάζουν το στιφάδο με κουνέλι αντί για μοσχάρι. Αν σας αρέσει το κουνέλι, δοκιμάστε να αντικαταστήστε το μοσχάρι με κουνέλι για ένα πραγματικά ιδιαίτερο πιάτο!!!
•► Για να ανακατέψετε το φαγητό θα κουνάτε την κατσαρόλα σε ημικύκλια και δε θα χρησιμοποιήσετε κάποιο κου-τάλι ή πιρούνι για να μη διαλυθούν τα κρεμμυδάκια !!!
Καλή επιτυχία ~ Καλή σας όρεξη !!!
Σημείωση 1 : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii , Αναλογία στέβιας με ζάχαρη
Σημείωση 2: Τα Tips, δεν υπήρχαν στην αρχική συνταγή. Προσετέθησαν από τον admin ,ο οποίος τυγχάνει να ασχολείται ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΑ με την Μαγειρική & την Ζαχαροπλαστική !!!
xrysoskoufaki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου