Καιρό ήθελα να φτιάξω αυτό το γλυκάκι.. Αν θυμάστε το είχα δοκιμάσει στην Ρώμη , σε ένα καταπληκτικό ωμοφαγικό «ζαχαροπλαστείο» και είχα ενθουσιαστεί τόσο που το έτρωγα κάθε μέρα! Προσπάθησα να μαντέψω την συνταγή ώστε κάποια στιγμή να υλοποιήσω κάτι παρόμοιο.
Υλικά:
Για τη βάση
•► 180 γρ αλεσμένα (σαν αλεύρι) λευκά αμύγδαλα
•► 1 καλής ποιότητας διπλό καφέ εσπρέσο
•► 3 κουταλιές μέλι
•► 1 κουταλιά ζεστό νερό
•► 1 κουταλιά λιωμένο σε μπεν μαρί βούτυρο κακάο
•► μία τσιμπιά αλάτι
Για την Κρέμα
•► 100 γρ μουλιασμένα σε νερό κάσιους
•► 100 ml νερό
•► 2 κουταλιές λιωμένο σε μπεν μαρί βούτυρο κακάο
•► 2,5 κουταλιές μέλι
Για τον Στολισμό
•► Κακάο
Εκτέλεση:
Να σημειώσω πως στην εκδοχή που δοκίμασα στην Ρώμη, αντί για μέλι χρησιμοποιούσαν αγαύη. Ενδεχομένως να δίνει πιο ανάλαφρο αποτέλεσμα αλλά εγώ προσωπικά προτιμώ το μέλι, γιατί το βρίσκω σε καλή ποιότητα από τοπικούς παραγωγούς.
Επιπλέον στη θέση του βουτύρου κακάου μπορεί γενικά να χρησιμοποιηθεί λάδι καρύδας, όμως πιστεύω πως το πρώτο δίνει πιο ταιριαστή γεύση, ειδικά στο συγκεκριμένο γλυκάκι.
Σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα μπορούμε να βρούμε έτοιμο «αλεύρι» από αλεσμένα αμύγδαλα. Δεν το έχω αγοράσει ποτέ, αφενός γιατί μου φαίνεται ακριβό και αφετέρου γιατί φοβάμαι πως τα αμύγδαλα αν αλεσθούν δεν συντηρούνται καλά.
Συνήθως τα αλέθω στο blender λίγα – λίγα και στην συνέχεια τα κοσκινίζω (όπως παλιά έκανα για να φτιάξω την αμυγδα-λόπαστα για τις συνταγές μελισσάκια, τούρτα γάμου και πριγκίπισσα). Ό,τι χοντροκομμένο περισσεύει μες στο κόσκινο το αλέθω ξανά μέχρι να προκύψει η «πούδρα» που επιθυμώ.
Κουραστική διαδικασία για να είμαι ειλικρινής και για αυτό δεν έφτιαξα μεγάλη ποσότητα. Είναι σημαντικό όμως η βάση να δίνει την αίσθηση ενός “λασπωμένου μπισκότου”, οπότε δεν πρέπει να υπάρχουν χοντροκομμένα αμύγδαλα.
Το βούτυρο κακάο, όπως έχουμε αναφέρει και άλλες φορές, αποτελεί ένα υπέροχο φυσικό προϊόν που προκύπτει με μηχα-νική εξαγωγή από τον καρπό του κακαόδεντρου. Το βρίσκουμε σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα και το χρησιμοποιούμε στις συνταγές μας είτε για να παράξουμε χειροποίητη σοκολάτα είτε για πήξουμε τις κρέμες μας.
Το λιώνουμε πάντα σε μπεν μαρί, σε χαμηλή θερμοκρασία, αργά και υπομονετικά και το προσθέτουμε σε μείγμα που πάνω – κάτω έχει την ίδια θερμοκρασία. Στην κρέμα μας βάζουμε λίγο, απλά για να την δέσουμε, άλλωστε θέλουμε να την αφήσουμε απαλή και όχι να την μετατρέψουμε σε μους όπως κάνουμε συνήθως στις τούρτες.
Ξεκινάμε· Για να ετοιμάσουμε τη βάση τοποθετούμε όλα τα υλικά, εκτός από το βούτυρο κακάο, στον επεξεργαστή τροφών και δουλεύουμε για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να προκύψει ένα ομοιογενές μείγμα. Δοκιμάζουμε και κρίνουμε αν κάτι πρέπει ελάχιστα να προσθέσουμε. Λιώνουμε το βούτυρο κακάο και το προσθέτουμε στο μείγμα. Συνεχίζουμε την λειτουργία της συσκευής για λίγο ακόμα μέχρι όλα να ενωθούν.
Γεμίζουμε τα ποτηράκια. Με μία χαρτοπετσέτα καθαρίζουμε τα πάνω τοιχώματα που ίσως λερώθηκαν ώστε να είναι καθαρά όταν θα πέσει η δεύτερη στρώση.
Προχωράμε με την κρέμα: Αφήνουμε τα κάσιους να μουλιάσουν σε νερό που να τα σκεπάζει για τουλάχιστον 4 ώρες. Τα στραγγίζουμε (το νερό το κρατάμε για μία άλλη χρήση) και τα τοποθετούμε μες στον επεξεργαστή τροφών. Σταδιακά προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά, πάλι εκτός από το βούτυρο κακάο.
Επιμένουμε για αρκετή ώρα μέχρι να δημιουργηθεί μία πραγματικά λεία υφή. Και εδώ, αν θέλουμε, δοκιμάζουμε και αποφα-σίζουμε αν κάτι πρέπει προστεθεί. π.χ. λίγο παραπάνω μέλι. Δεν το παρακάνουμε όμως, γιατί θέλουμε να κρατήσουμε απλή την κρέμα και έντονη, χάρη στον καφέ, την βάση.
Στο τέλος προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο κακάο και πάλι για αρκετά λεπτά δουλεύουμε το μείγμα, στην μέγιστη ταχύτητα, μέχρι όλα να γίνουν ένα «σώμα». Είναι πολύ σημαντικό αυτό!
Στην συνέχεια συμπληρώνουμε τα ποτηράκια. Πασπαλίζουμε με κακάο και αποθηκεύουμε στο ψυγείου για λίγη ώρα.
Σερβίρουμε - στα γυάλινα βαζάκια ή ποτηράκια· Προκύπτουν τρία πολύ μικρά, αλλά χορταστικά βαζάκια! Αυτό ήταν! Απολαμβάνουμε !!!
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii , Αναλογία στέβιας με ζάχαρη
neanikon.gr
Για τη βάση
•► 180 γρ αλεσμένα (σαν αλεύρι) λευκά αμύγδαλα
•► 1 καλής ποιότητας διπλό καφέ εσπρέσο
•► 3 κουταλιές μέλι
•► 1 κουταλιά ζεστό νερό
•► 1 κουταλιά λιωμένο σε μπεν μαρί βούτυρο κακάο
•► μία τσιμπιά αλάτι
Για την Κρέμα
•► 100 γρ μουλιασμένα σε νερό κάσιους
•► 100 ml νερό
•► 2 κουταλιές λιωμένο σε μπεν μαρί βούτυρο κακάο
•► 2,5 κουταλιές μέλι
Για τον Στολισμό
•► Κακάο
Εκτέλεση:
Να σημειώσω πως στην εκδοχή που δοκίμασα στην Ρώμη, αντί για μέλι χρησιμοποιούσαν αγαύη. Ενδεχομένως να δίνει πιο ανάλαφρο αποτέλεσμα αλλά εγώ προσωπικά προτιμώ το μέλι, γιατί το βρίσκω σε καλή ποιότητα από τοπικούς παραγωγούς.
Επιπλέον στη θέση του βουτύρου κακάου μπορεί γενικά να χρησιμοποιηθεί λάδι καρύδας, όμως πιστεύω πως το πρώτο δίνει πιο ταιριαστή γεύση, ειδικά στο συγκεκριμένο γλυκάκι.
Σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα μπορούμε να βρούμε έτοιμο «αλεύρι» από αλεσμένα αμύγδαλα. Δεν το έχω αγοράσει ποτέ, αφενός γιατί μου φαίνεται ακριβό και αφετέρου γιατί φοβάμαι πως τα αμύγδαλα αν αλεσθούν δεν συντηρούνται καλά.
Συνήθως τα αλέθω στο blender λίγα – λίγα και στην συνέχεια τα κοσκινίζω (όπως παλιά έκανα για να φτιάξω την αμυγδα-λόπαστα για τις συνταγές μελισσάκια, τούρτα γάμου και πριγκίπισσα). Ό,τι χοντροκομμένο περισσεύει μες στο κόσκινο το αλέθω ξανά μέχρι να προκύψει η «πούδρα» που επιθυμώ.
Κουραστική διαδικασία για να είμαι ειλικρινής και για αυτό δεν έφτιαξα μεγάλη ποσότητα. Είναι σημαντικό όμως η βάση να δίνει την αίσθηση ενός “λασπωμένου μπισκότου”, οπότε δεν πρέπει να υπάρχουν χοντροκομμένα αμύγδαλα.
Το βούτυρο κακάο, όπως έχουμε αναφέρει και άλλες φορές, αποτελεί ένα υπέροχο φυσικό προϊόν που προκύπτει με μηχα-νική εξαγωγή από τον καρπό του κακαόδεντρου. Το βρίσκουμε σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα και το χρησιμοποιούμε στις συνταγές μας είτε για να παράξουμε χειροποίητη σοκολάτα είτε για πήξουμε τις κρέμες μας.
Το λιώνουμε πάντα σε μπεν μαρί, σε χαμηλή θερμοκρασία, αργά και υπομονετικά και το προσθέτουμε σε μείγμα που πάνω – κάτω έχει την ίδια θερμοκρασία. Στην κρέμα μας βάζουμε λίγο, απλά για να την δέσουμε, άλλωστε θέλουμε να την αφήσουμε απαλή και όχι να την μετατρέψουμε σε μους όπως κάνουμε συνήθως στις τούρτες.
Ξεκινάμε· Για να ετοιμάσουμε τη βάση τοποθετούμε όλα τα υλικά, εκτός από το βούτυρο κακάο, στον επεξεργαστή τροφών και δουλεύουμε για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να προκύψει ένα ομοιογενές μείγμα. Δοκιμάζουμε και κρίνουμε αν κάτι πρέπει ελάχιστα να προσθέσουμε. Λιώνουμε το βούτυρο κακάο και το προσθέτουμε στο μείγμα. Συνεχίζουμε την λειτουργία της συσκευής για λίγο ακόμα μέχρι όλα να ενωθούν.
Γεμίζουμε τα ποτηράκια. Με μία χαρτοπετσέτα καθαρίζουμε τα πάνω τοιχώματα που ίσως λερώθηκαν ώστε να είναι καθαρά όταν θα πέσει η δεύτερη στρώση.
Προχωράμε με την κρέμα: Αφήνουμε τα κάσιους να μουλιάσουν σε νερό που να τα σκεπάζει για τουλάχιστον 4 ώρες. Τα στραγγίζουμε (το νερό το κρατάμε για μία άλλη χρήση) και τα τοποθετούμε μες στον επεξεργαστή τροφών. Σταδιακά προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά, πάλι εκτός από το βούτυρο κακάο.
Επιμένουμε για αρκετή ώρα μέχρι να δημιουργηθεί μία πραγματικά λεία υφή. Και εδώ, αν θέλουμε, δοκιμάζουμε και αποφα-σίζουμε αν κάτι πρέπει προστεθεί. π.χ. λίγο παραπάνω μέλι. Δεν το παρακάνουμε όμως, γιατί θέλουμε να κρατήσουμε απλή την κρέμα και έντονη, χάρη στον καφέ, την βάση.
Στο τέλος προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο κακάο και πάλι για αρκετά λεπτά δουλεύουμε το μείγμα, στην μέγιστη ταχύτητα, μέχρι όλα να γίνουν ένα «σώμα». Είναι πολύ σημαντικό αυτό!
Στην συνέχεια συμπληρώνουμε τα ποτηράκια. Πασπαλίζουμε με κακάο και αποθηκεύουμε στο ψυγείου για λίγη ώρα.
Σερβίρουμε - στα γυάλινα βαζάκια ή ποτηράκια· Προκύπτουν τρία πολύ μικρά, αλλά χορταστικά βαζάκια! Αυτό ήταν! Απολαμβάνουμε !!!
Καλή επιτυχία ~ Καλή σας Απόλαυση !!!
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii , Αναλογία στέβιας με ζάχαρη
neanikon.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου