Ίσως η πιο κλασική σούπα για τα γιορτινά τραπέζια !!
Η νοστιμιά της βρίσκεται στο υπομονετικό ψήσιμο των κρεμμυδιών!!
Υλικά:   { Για 6-8 Μερίδες }
•► 1 κιλό κρεμμύδια, καθαρισμένα και λεπτοκομμένα
•► 40 γρ. βούτυρο φρέσκο
•► 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
•► 15 γρ. αλεύρι
•► 1 & ½ λίτρο ζωμό βοδινού, ζεστό
•► αλάτι
Για τις φέτες ψωμιού
•► 6-8 φέτες ψωμί του τοστ
•► ½ κιλό γραβιέρα ψιλοτριμμένη
•► 2 σκελίδες σκόρδο
•► 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Σε μεγάλη, βαθιά κατσαρόλα βάζετε το φρέσκο βούτυρο και το ελαιόλαδο και τα ζεσταίνετε καλά. Ρίχνετε μέσα τα λεπτοκομμένα κρεμμύδια και αλατίζετε ελάχιστα. Μαγειρεύετε σε πολύ μέτρια φωτιά για 20-30 λεπτά τουλάχιστον, μέχρι τα κρεμμύδια να πάρουν ένα απαλό, χρυσό χρώμα.
Πασπαλίζετε με το αλεύρι και συνεχίζετε το μαγείρεμα για 2-3 λεπτά ακόμα. Ρίχνετε το ζωμό του βοδινού καλά ζεσταμένο μέσα στην κατσαρόλα με τα κρεμμύδια. Δυναμώνετε τη φωτιά για να πάρει βράση, ανακατεύετε καλά και μαγειρεύετε για 30-40 λεπτά με μισάνοιχτο το καπάκι.
Δοκιμάστε αν χρειάζεται λίγο ακόμη αλάτι και, φυσικά, πιπέρι. Διατηρείτε τη σούπα σας ζεστή.
Παίρνετε τις φέτες του ψωμιού και τις φρυγανίζετε καλά και από τις δύο πλευρές. Τις αλείφετε με λίγο λάδι και τρίβετε πάνω τους τις σκελίδες σκόρδου, ίσα ίσα για να πάρουν μυρωδιά.
Σερβίρετε τη σούπα σε έξι βαθιά, πυρίμαχα πιάτα, τα ακουμπάτε στη σχάρα του φούρνου και πάνω στη σούπα κάθε πιάτου ακουμπάτε από μια φρυγανισμένη φέτα ψωμιού.
Ρίχνετε μπόλικη τριμμένη γραβιέρα και ψήνετε τις σούπες στο γκριλ για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να λιώσει το τυρί και να κάνει κρούστα. Σερβίρετε τις σούπες στο τραπέζι, προσέχοντας να μην καείτε.
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii , Αναλογία στέβιας με ζάχαρη
•► 1 κιλό κρεμμύδια, καθαρισμένα και λεπτοκομμένα
•► 40 γρ. βούτυρο φρέσκο
•► 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
•► 15 γρ. αλεύρι
•► 1 & ½ λίτρο ζωμό βοδινού, ζεστό
•► αλάτι
Για τις φέτες ψωμιού
•► 6-8 φέτες ψωμί του τοστ
•► ½ κιλό γραβιέρα ψιλοτριμμένη
•► 2 σκελίδες σκόρδο
•► 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Σε μεγάλη, βαθιά κατσαρόλα βάζετε το φρέσκο βούτυρο και το ελαιόλαδο και τα ζεσταίνετε καλά. Ρίχνετε μέσα τα λεπτοκομμένα κρεμμύδια και αλατίζετε ελάχιστα. Μαγειρεύετε σε πολύ μέτρια φωτιά για 20-30 λεπτά τουλάχιστον, μέχρι τα κρεμμύδια να πάρουν ένα απαλό, χρυσό χρώμα.
Πασπαλίζετε με το αλεύρι και συνεχίζετε το μαγείρεμα για 2-3 λεπτά ακόμα. Ρίχνετε το ζωμό του βοδινού καλά ζεσταμένο μέσα στην κατσαρόλα με τα κρεμμύδια. Δυναμώνετε τη φωτιά για να πάρει βράση, ανακατεύετε καλά και μαγειρεύετε για 30-40 λεπτά με μισάνοιχτο το καπάκι.
Δοκιμάστε αν χρειάζεται λίγο ακόμη αλάτι και, φυσικά, πιπέρι. Διατηρείτε τη σούπα σας ζεστή.
Παίρνετε τις φέτες του ψωμιού και τις φρυγανίζετε καλά και από τις δύο πλευρές. Τις αλείφετε με λίγο λάδι και τρίβετε πάνω τους τις σκελίδες σκόρδου, ίσα ίσα για να πάρουν μυρωδιά.
Σερβίρετε τη σούπα σε έξι βαθιά, πυρίμαχα πιάτα, τα ακουμπάτε στη σχάρα του φούρνου και πάνω στη σούπα κάθε πιάτου ακουμπάτε από μια φρυγανισμένη φέτα ψωμιού.
Ρίχνετε μπόλικη τριμμένη γραβιέρα και ψήνετε τις σούπες στο γκριλ για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να λιώσει το τυρί και να κάνει κρούστα. Σερβίρετε τις σούπες στο τραπέζι, προσέχοντας να μην καείτε.
Καλή επιτυχία ~ Καλή σας όρεξη !!!
Η Συνταγή από Ηλίας Μαμαλάκης/ Food styling: Tina Webb
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii , Αναλογία στέβιας με ζάχαρη
olivemagazine.grYou might also Like ... ...
← ← ← { Πατήστε αυτό το κομβίο }
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου