Ο αγαπημένος παραδοσιακός μπακλαβάς στη νηστίσιμη εκδοχή του. Απλά απολαυστικός.
Υλικά:   { Μερίδες: για 1 ταψί 25x35 εκ.}
•► 500 γρ. χωριάτικο φύλλο
•► ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων
Για τη γέμιση
•► 2 φλιτζάνια φουντούκια χοντροαλεσμένα
•► 2 φλιτζάνια καρύδια χοντροαλεσμένα
•► 1 φλιτζάνι αμύγδαλα χοντροαλεσμένα
•► ½ φλιτζάνι σταφίδες μαύρες (προαιρετικά)
•► ¾ φλιτζανιού σουσάμι καβουρδισμένο
•► 100 γρ. παπαρουνόσπορο
•► 2 κουτ. σούπας πιπέρι μαύρο, φρεσκοτριμμένο
•► 1 φλιτζάνι μέλι
Για το σιρόπι
•► 2 φλιτζάνια ζάχαρη (450 γρ.)
•► 1 φλιτζάνι νερό
•► ½ φλιτζάνι μέλι
•► ¼ φλιτζανιού πετιμέζι
•► 2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
Εκτέλεση:
Ανακατεύετε όλα μαζί τα υλικά της γέμισης σε ένα μπολ. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 175οC. Με ένα πινέλο αλείφετε με λάδι ένα ταψί και απλώνετε μέσα το πρώτο φύλλο. Το αλείφετε με λάδι και απλώνετε ένα δεύτερο φύλλο από πάνω. Λαδώνετε και απλώνετε από πάνω τη μισή γέμιση.
Τη σκεπάζετε με ένα φύλλο, λαδώνετε και απλώνετε την υπόλοιπη γέμιση. Σκεπάζετε με τα υπόλοιπα δύο φύλλα, αλείφοντάς τα με λάδι και χαράζετε το γλυκό σε κομμάτια.
Πασπαλίζετε την επιφάνεια με σουσάμι. Ψήνετε τον μπακλαβά στο φούρνο για 40-50 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσει όμορφα. Τον αφήνετε να κρυώσει.
Στο μεταξύ φτιάχνετε το σιρόπι: Βράζετε το νερό με το πετιμέζι και τη ζάχαρη για 5
λεπτά.
Προσθέτετε το λεμόνι και το μέλι και ανακατεύετε, μέχρι να διαλυθεί το μέλι στο σιρόπι. Περιχύνετε το κρύο γλυκό με το καυτό σιρόπι και περιμένετε να απορροφηθεί εντελώς. Κόβετε τον μπακλαβά στις χαρακιές και σερβίρετε.
Tips:
•► Δεν σκεπάζετε τον μπακλαβά, για να παραμείνει το φύλλο τραγανό.
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii , Αναλογία στέβιας με ζάχαρη
•► 500 γρ. χωριάτικο φύλλο
•► ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων
Για τη γέμιση
•► 2 φλιτζάνια φουντούκια χοντροαλεσμένα
•► 2 φλιτζάνια καρύδια χοντροαλεσμένα
•► 1 φλιτζάνι αμύγδαλα χοντροαλεσμένα
•► ½ φλιτζάνι σταφίδες μαύρες (προαιρετικά)
•► ¾ φλιτζανιού σουσάμι καβουρδισμένο
•► 100 γρ. παπαρουνόσπορο
•► 2 κουτ. σούπας πιπέρι μαύρο, φρεσκοτριμμένο
•► 1 φλιτζάνι μέλι
Για το σιρόπι
•► 2 φλιτζάνια ζάχαρη (450 γρ.)
•► 1 φλιτζάνι νερό
•► ½ φλιτζάνι μέλι
•► ¼ φλιτζανιού πετιμέζι
•► 2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
Εκτέλεση:
Ανακατεύετε όλα μαζί τα υλικά της γέμισης σε ένα μπολ. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 175οC. Με ένα πινέλο αλείφετε με λάδι ένα ταψί και απλώνετε μέσα το πρώτο φύλλο. Το αλείφετε με λάδι και απλώνετε ένα δεύτερο φύλλο από πάνω. Λαδώνετε και απλώνετε από πάνω τη μισή γέμιση.
Τη σκεπάζετε με ένα φύλλο, λαδώνετε και απλώνετε την υπόλοιπη γέμιση. Σκεπάζετε με τα υπόλοιπα δύο φύλλα, αλείφοντάς τα με λάδι και χαράζετε το γλυκό σε κομμάτια.
Πασπαλίζετε την επιφάνεια με σουσάμι. Ψήνετε τον μπακλαβά στο φούρνο για 40-50 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσει όμορφα. Τον αφήνετε να κρυώσει.
Στο μεταξύ φτιάχνετε το σιρόπι: Βράζετε το νερό με το πετιμέζι και τη ζάχαρη για 5
λεπτά.
Προσθέτετε το λεμόνι και το μέλι και ανακατεύετε, μέχρι να διαλυθεί το μέλι στο σιρόπι. Περιχύνετε το κρύο γλυκό με το καυτό σιρόπι και περιμένετε να απορροφηθεί εντελώς. Κόβετε τον μπακλαβά στις χαρακιές και σερβίρετε.
Tips:
•► Δεν σκεπάζετε τον μπακλαβά, για να παραμείνει το φύλλο τραγανό.
Καλή επιτυχία ~ Καλή σας Απόλαυση !!!
Η Συνταγή απο Σιμόνη Καφίρη/ Food styling: Αντωνία Κατή
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii , Αναλογία στέβιας με ζάχαρη
olivemagazine.grYou might also Like ... ...
← ← ← { Πατήστε αυτό το κομβίο }
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου