Ένα πληθωρικό πιάτο με κρέας αλλά και κιμά, μελιτζάνες και πατάτες. Θα γίνει από τις αγαπημένες σας επιλογές για το κυριακάτικο τραπέζι.
Υλικά:   { Για 6 Μερίδες }
•► 600 γρ. μοσχάρι (ποντίκι, σπάλα ή χτένι)
•► 30 γρ. ελαιόλαδο
•► 500 γρ. μοσχαρίσιο ή χοιρινό κιμά
•► 15 γρ. αλεύρι
•► 30 γρ. πελτέ ντομάτας
•► 180 γρ. κρασί κόκκινο
•► 500 γρ. χυμό ντομάτας
•► 240 γρ. νερό
•► 3 μελιτζάνες, σε φέτες
•► 1 μεγάλη πατάτα, σε φέτες
•► 2 μεσαίες ντομάτες, κομμένες στα 4
•► 1 κρεμμύδι, σε ροδέλες
•► 3 φύλλα δάφνης
•► 2 ξυλάκια κανέλας
•► 200 γρ. γραβιέρα τριμμένη
•► μαϊντανό για το γαρνίρισμα
•► αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Κόβετε το μοσχάρι σε μέτρια κομμάτια, περίπου 5x5 εκ. και το αλατοπιπερώνετε.
Σε μία μεγάλη κατσαρόλα βάζετε 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρέας από όλες τις πλευρές, να πάρει ένα χρυσαφένιο, βαθύ χρώμα και στη συνέχεια το βγάζετε σε πιατέλα.
Ρίχνετε στην κατσαρόλα τον κιμά και καβουρδίζετε για 6-8 λεπτά, μέχρι να πάρει ένα ωραίο καφέ χρώμα.
Επαναφέρετε το κρέας στην κατσαρόλα και προσθέτετε το αλεύρι και τον πελτέ, ανακατεύετε 2-3 φορές και σβήνετε με το κρασί.
Αφήνετε να εξατμιστεί το αλκοόλ και βράζετε το φαγητό έως ότου μείνει σχεδόν το 1/3 από την αρχική ποσότητα του κρασιού. Τέλος, προσθέτετε το χυμό ντομάτας, το νερό, αλάτι, πιπέρι και δίνετε μια δυνατή βράση.
Προθερμαίνετε το φούρνο σε 200°C, στον αέρα. Σε ένα μεγάλο πήλινο σκεύος (γάστρα ή πυρέξ) στρώνετε στο κάτω μέρος τις μελιτζάνες, την πατάτα, τις ντομάτες, το κρεμμύδι, τα φύλλα δάφνης, την κανέλα, ραντίζετε με λίγο ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνετε καλά.
Βάζετε από πάνω το κρέας και τη σάλτσα και κλείνετε με το καπάκι της γάστρας ή αλουμινόχαρτο.
Ψήνετε στο φούρνο για 2-2,5 ώρες. Μετά την 1,5 ώρα ελέγχετε αν χρειάζεται να προσθέσετε ½-1 κούπα νερό ή ζωμό σε περίπτωση που τα υγρά έχουν εξατμιστεί.
Μόλις το κρέας μαλακώσει, βγάζετε το καπάκι ή αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο, προσθέτετε το τριμμένο τυρί και ψήνετε για 3-5 λεπτά ακόμα, να λιώσει το τυρί. Σερβίρετε συνοδεύοντας με φρέσκο ψωμί.
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii , Αναλογία στέβιας με ζάχαρη
•► 600 γρ. μοσχάρι (ποντίκι, σπάλα ή χτένι)
•► 30 γρ. ελαιόλαδο
•► 500 γρ. μοσχαρίσιο ή χοιρινό κιμά
•► 15 γρ. αλεύρι
•► 30 γρ. πελτέ ντομάτας
•► 180 γρ. κρασί κόκκινο
•► 500 γρ. χυμό ντομάτας
•► 240 γρ. νερό
•► 3 μελιτζάνες, σε φέτες
•► 1 μεγάλη πατάτα, σε φέτες
•► 2 μεσαίες ντομάτες, κομμένες στα 4
•► 1 κρεμμύδι, σε ροδέλες
•► 3 φύλλα δάφνης
•► 2 ξυλάκια κανέλας
•► 200 γρ. γραβιέρα τριμμένη
•► μαϊντανό για το γαρνίρισμα
•► αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Κόβετε το μοσχάρι σε μέτρια κομμάτια, περίπου 5x5 εκ. και το αλατοπιπερώνετε.
Σε μία μεγάλη κατσαρόλα βάζετε 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρέας από όλες τις πλευρές, να πάρει ένα χρυσαφένιο, βαθύ χρώμα και στη συνέχεια το βγάζετε σε πιατέλα.
Ρίχνετε στην κατσαρόλα τον κιμά και καβουρδίζετε για 6-8 λεπτά, μέχρι να πάρει ένα ωραίο καφέ χρώμα.
Επαναφέρετε το κρέας στην κατσαρόλα και προσθέτετε το αλεύρι και τον πελτέ, ανακατεύετε 2-3 φορές και σβήνετε με το κρασί.
Αφήνετε να εξατμιστεί το αλκοόλ και βράζετε το φαγητό έως ότου μείνει σχεδόν το 1/3 από την αρχική ποσότητα του κρασιού. Τέλος, προσθέτετε το χυμό ντομάτας, το νερό, αλάτι, πιπέρι και δίνετε μια δυνατή βράση.
Προθερμαίνετε το φούρνο σε 200°C, στον αέρα. Σε ένα μεγάλο πήλινο σκεύος (γάστρα ή πυρέξ) στρώνετε στο κάτω μέρος τις μελιτζάνες, την πατάτα, τις ντομάτες, το κρεμμύδι, τα φύλλα δάφνης, την κανέλα, ραντίζετε με λίγο ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνετε καλά.
Βάζετε από πάνω το κρέας και τη σάλτσα και κλείνετε με το καπάκι της γάστρας ή αλουμινόχαρτο.
Ψήνετε στο φούρνο για 2-2,5 ώρες. Μετά την 1,5 ώρα ελέγχετε αν χρειάζεται να προσθέσετε ½-1 κούπα νερό ή ζωμό σε περίπτωση που τα υγρά έχουν εξατμιστεί.
Μόλις το κρέας μαλακώσει, βγάζετε το καπάκι ή αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο, προσθέτετε το τριμμένο τυρί και ψήνετε για 3-5 λεπτά ακόμα, να λιώσει το τυρί. Σερβίρετε συνοδεύοντας με φρέσκο ψωμί.
Καλή επιτυχία ~ Καλή σας όρεξη !!!
Η Συνταγή από Λάμπρος Βακιάρος
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii , Αναλογία στέβιας με ζάχαρη
olivemagazine.gr , lambrosvakiaros.comYou might also Like ... ...
← ← ← { Πατήστε αυτό το κομβίο }
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου