Τα γεμιστά στην πιο λαχταριστή εκδοχή τους από τα χεράκια του Έλληνα MasterChef και συνεργάτη μας, Λάμπρου Βακιάρου.
Υλικά:   { Για 5-6 Μερίδες }
•► 1.400 γρ. μεγάλες ντομάτες
•► 1.200 γρ. κολοκυθάκια στρογγυλά
•► 560 γρ. μεσαίες μελιτζάνες
•► 400 γρ. μεγάλες πιπεριές πράσινες
•► 480 γρ. πιπεριές Φλωρίνης
•► 30 γρ. ζάχαρη
•► 1 σκελίδα σκόρδο ολόκληρη + 1 ψιλοκομμένη
•► 7 γρ. φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο
•► 40 γρ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
•► 230 γρ. ελαιόλαδο
•► 2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
•► 500 γρ. ρύζι γλασέ, πλυμένο
•► 30 γρ. πελτέ τομάτας
•► 50 γρ. κασέρι ή γκούντα, τριμμένο
•► 1.200 γρ. πατάτες
•► 25-30 γρ. φρυγανιά τριμμένη
•► αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Κόβετε το καπάκι από όλα τα λαχανικά, αφαιρείτε την ψίχα και την κρατάτε για τη γέμιση. Την ψίχα της ντομάτας τη βάζετε σε ξεχωριστό μπολ.
Με ένα πιρούνι καρφώνετε τα λαχανικά στο κάτω μέρος σε 4 σημεία. Πασπαλίζετε το εσωτερικό κάθε λαχανικού με ½ κουτ. γλυκού ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι.
Ψιλοκόβετε τη ψίχα από τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια. Βάζετε στο μούλτι το εσωτερικό από τις πράσινες πιπεριές, το εσωτερικό από τις ντομάτες, την ολόκληρη σκελίδα σκόρδο, το 1/3 από το δυόσμο και το 1/3 από το μαϊντανό και τα αλέθετε ώστε να φτιάξετε μία σάλτσα.
Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε 50 γρ. από το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρετε τα κρεμμύδια και τη ψιλοκομμένη σκελίδα σκόρδου για 2-3 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτετε τα ψιλοκομμένα λαχανικά και τσιγαρίζετε για άλλα 2-3 λεπτά. Ρίχνετε αλάτι και αρκετό πιπέρι.
Προσθέτετε στο τηγάνι το ρύζι και τον πελτέ, σοτάρετε για 1 λεπτό και σβήνετε με τη μισή σάλτσα. Μαγειρεύετε για άλλο 1 λεπτό και αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά.
Προσθέτετε στο μίγμα το τυρί, τον υπόλοιπο δυόσμο και μαϊντανό, 100 γρ. από το ελαιόλαδο και ανακατεύετε καλά. Προσθέτετε, αν χρειάζεται, αλάτι και πιπέρι.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170° C. Γεμίζετε όλα τα λαχανικά με το μίγμα μέχρι τα 3/4 και τα βάζετε σε ταψί.
Καθαρίζετε τις πατάτες και τις κόβετε κυδωνάτες. Τις αλατοπιπερώνετε και τις στριμώχνετε ενδιάμεσα στα λαχανικά. Ραντίζετε τα γεμιστά με 80γρ. από το ελαιόλαδο και κλείνετε με τα καπάκια τους.
Ρίχνετε στο ταψί την υπόλοιπη σάλτσα και πασπαλίζετε από πάνω παντού με την τριμμένη φρυγανιά. Σκεπάζετε πρώτα με μία λαδόκολλα και σφραγίζετε με αλουμινόχαρτο.
Ψήνετε τα γεμιστά στο φούρνο για 1 ώρα και στη συνέχεια τα ξεσκεπάζετε και συνεχίζετε το ψήσιμο για ακόμα 45 λεπτά με 1 ώρα ακόμη, ανάλογα με το φούρνο σας.
Tips:
•► Τα λαχανικά δεν πρέπει να είναι πολύ στριμωγμένα στο ταψί, για να χωρέσουν και οι πατάτες.
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii , Αναλογία στέβιας με ζάχαρη
•► 1.400 γρ. μεγάλες ντομάτες
•► 1.200 γρ. κολοκυθάκια στρογγυλά
•► 560 γρ. μεσαίες μελιτζάνες
•► 400 γρ. μεγάλες πιπεριές πράσινες
•► 480 γρ. πιπεριές Φλωρίνης
•► 30 γρ. ζάχαρη
•► 1 σκελίδα σκόρδο ολόκληρη + 1 ψιλοκομμένη
•► 7 γρ. φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο
•► 40 γρ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
•► 230 γρ. ελαιόλαδο
•► 2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
•► 500 γρ. ρύζι γλασέ, πλυμένο
•► 30 γρ. πελτέ τομάτας
•► 50 γρ. κασέρι ή γκούντα, τριμμένο
•► 1.200 γρ. πατάτες
•► 25-30 γρ. φρυγανιά τριμμένη
•► αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Κόβετε το καπάκι από όλα τα λαχανικά, αφαιρείτε την ψίχα και την κρατάτε για τη γέμιση. Την ψίχα της ντομάτας τη βάζετε σε ξεχωριστό μπολ.
Με ένα πιρούνι καρφώνετε τα λαχανικά στο κάτω μέρος σε 4 σημεία. Πασπαλίζετε το εσωτερικό κάθε λαχανικού με ½ κουτ. γλυκού ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι.
Ψιλοκόβετε τη ψίχα από τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια. Βάζετε στο μούλτι το εσωτερικό από τις πράσινες πιπεριές, το εσωτερικό από τις ντομάτες, την ολόκληρη σκελίδα σκόρδο, το 1/3 από το δυόσμο και το 1/3 από το μαϊντανό και τα αλέθετε ώστε να φτιάξετε μία σάλτσα.
Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε 50 γρ. από το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρετε τα κρεμμύδια και τη ψιλοκομμένη σκελίδα σκόρδου για 2-3 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτετε τα ψιλοκομμένα λαχανικά και τσιγαρίζετε για άλλα 2-3 λεπτά. Ρίχνετε αλάτι και αρκετό πιπέρι.
Προσθέτετε στο τηγάνι το ρύζι και τον πελτέ, σοτάρετε για 1 λεπτό και σβήνετε με τη μισή σάλτσα. Μαγειρεύετε για άλλο 1 λεπτό και αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά.
Προσθέτετε στο μίγμα το τυρί, τον υπόλοιπο δυόσμο και μαϊντανό, 100 γρ. από το ελαιόλαδο και ανακατεύετε καλά. Προσθέτετε, αν χρειάζεται, αλάτι και πιπέρι.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170° C. Γεμίζετε όλα τα λαχανικά με το μίγμα μέχρι τα 3/4 και τα βάζετε σε ταψί.
Καθαρίζετε τις πατάτες και τις κόβετε κυδωνάτες. Τις αλατοπιπερώνετε και τις στριμώχνετε ενδιάμεσα στα λαχανικά. Ραντίζετε τα γεμιστά με 80γρ. από το ελαιόλαδο και κλείνετε με τα καπάκια τους.
Ρίχνετε στο ταψί την υπόλοιπη σάλτσα και πασπαλίζετε από πάνω παντού με την τριμμένη φρυγανιά. Σκεπάζετε πρώτα με μία λαδόκολλα και σφραγίζετε με αλουμινόχαρτο.
Ψήνετε τα γεμιστά στο φούρνο για 1 ώρα και στη συνέχεια τα ξεσκεπάζετε και συνεχίζετε το ψήσιμο για ακόμα 45 λεπτά με 1 ώρα ακόμη, ανάλογα με το φούρνο σας.
Tips:
•► Τα λαχανικά δεν πρέπει να είναι πολύ στριμωγμένα στο ταψί, για να χωρέσουν και οι πατάτες.
Καλή επιτυχία ~ Καλή σας όρεξη !!!
Η Συνταγή από Λάμπρος Βακιάρος
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii , Αναλογία στέβιας με ζάχαρη
olivemagazine.gr , lambrosvakiaros.comYou might also Like ... ...
← ← ← { Πατήστε αυτό το κομβίο }
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου