Στην Ελλάδα έχουμε συνηθίσει να θεωρούμε ότι δεν έχουμε υψηλή τεχνολογία. Οτι πάντοτε θα πρέπει αυτή να την εισάγουμε. Οτι είμαστε ικανοί απλώς να τη χρησιμοποιούμε. Οτι στη χώρα μας δεν μπορεί να υπάρξει τομέας υψηλής τεχνολογίας.
Το χειρότερο είναι ότι αυτή η αντίληψη διαπερνά συχνά και τους εκπροσώπους της πολιτικής εξουσίας. Δεν είναι τυχαία η αντίληψη που έχει κυριαρχήσει για την έννοια της «επένδυσης». Έχουμε φτάσει να θεωρούμε επένδυση μόνο ό,τι σχετίζεται με τον τουρισμό και την αξιοποίηση εκτάσεων γης.
Εξ ου και ότι στην αυγή της τρίτης δεκαετίας του 21ου αιώνα θεωρούμε σύμβολο ανάπτυξης τις μπουλντόζες στο Ελληνικό, λες και είμαστε στην εποχή της μεταπολεμικής ανοικοδόμησης (τότε που – δυστυχώς – κυριάρχησε το «τσιμέντο όλα»).
Ούτε είναι βέβαια τυχαίο ότι έχουμε επίσης ταυτίσει την επένδυση με την εκποίηση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου. Όμως, η εποχή μας δεν είναι η εποχή της μπουλντόζας. Είναι η εποχή των τσιπ. Φαίνεται αυτό και από τη μορφή που παίρνουν οι σύγχρονοι εμπορικοί και οικονομικοί πόλεμοι.
Οι ΗΠΑ για να χτυπήσουν τις μεγάλες κινεζικές εταιρείες προσπαθούν να τις αποκόψουν από την τεχνολογία αιχμής για την παραγωγή τσιπ τελευταίας γενιάς. Δεν ασχολούνται με μπουλντόζες.
Γι’ αυτόν τον λόγο είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι υπάρχουν ελληνικές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας. Τόσο αποτελεσματικές και τόσο εξειδικευμένες που κατορθώνουν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των μεγάλων εταιρειών του κλάδου, συμπεριλαμβανομένων και συμφωνιών εξαγοράς του για μεγάλα ποσά.
Αυτό σημαίνει εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, στελεχωμένες από το σημαντικό επιστημονικό δυναμικό που έχουμε, σε συνέργειες με τα πανεπιστήμια, εταιρείες που προσελκύουν πραγματικές επενδύσεις και δημιουργούν θέσεις εργασίας και όχι απλώς κεφάλαια που αναζητούν ευκαιρίες να αγοράσουν κοψοχρονιά.
Εάν πρόκειται να μιλήσουμε για την ανάπτυξη του μέλλοντος, αυτοί οι τομείς είναι που πρέπει να ενισχυθούν. Και σε μια εποχή που όλη η συζήτηση είναι για κίνητρα στις επιχειρήσεις και ενισχύσεις, καλό είναι η στήριξη των επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας να θεωρηθεί πρώτη προτεραιότητα.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου