Μπορεί να είναι αρκετά χρονοβόρα συνταγή αλλά τα ντολμαδάκια γιαλαντζί είναι από τα φαγητά που όση ποσότητα και να φτιάξετε εξαφανίζονται από την κατσαρόλα ώσπου να πεις… γιαούρτι.
Υλικά:   { Μερίδες: για 80-90 ντολμαδάκια }
•► 60 αμπελόφυλλα φρέσκα πλυμένα
•► 6-7 μεσαία κόκκινα κρεμμύδια
Για τη γέμιση
•► 500 γρ. ρύζι καρολίνα ή γλασέ
•► 150 – 180 γρ. φρέσκα κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)
•► 150 γρ. κρεμμύδι ξερό (ψιλοκομμένο)
•► 80 γρ. μάραθο ή άνηθο (ψιλοκομμένο)
•► 12 – 15 γρ. φύλλα δυόσμου (ψιλοκομμένα)
•► 240 ml ελαιόλαδο
•► 480 ml νερό
•► 1 κουτ. γλυκού αλάτι
Για τη σάλτσα γιαουρτιού
•► 500 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
•► 6-7 φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα
•► 50 γρ. μάραθο ή άνηθο
•► ξύσμα από ½ λεμόνι
Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα με βραστό και αλατισμένο νερό ζεματάτε τα αμπελόφυλλα για 2-3 λεπτά. Τα αφαιρείτε από την κατσαρόλα με μια τρυπητή κουτάλα και τα μεταφέρετε σε ένα μπολ με πάγο και νερό, για να τα κρυώσετε γρήγορα. Στη συνέχεια, με μαχαιράκι κόβετε και αφαιρείτε το σημείο που βρίσκεται το κοτσάνι.
Διατηρείτε το νερό στη κατσαρόλα και προσθέτετε τα κρεμμύδια ολόκληρα, τα οποία έχετε χαράξει σε μια μόνο πλευρά μέχρι το κέντρο. Βράζετε για περίπου 30 λεπτά και ανά διαστήματα αφαιρείτε τις μαλακωμένες εξωτερικές στρώσεις κρεμμυδιού. Αφήνετε να κρυώσουν καλά.
Για τη γέμιση: Ζεσταίνετε μια μεσαία κατσαρόλα σε μέτρια θερμοκρασία και προσθέτετε το μισό ελαιόλαδο και τα 2 είδη κρεμμυδιού. Τσιγαρίζετε ανακατεύοντας συνεχώς για περίπου 5 λεπτά και στη συνέχεια προσθέτετε το ρύζι. Συνεχίζετε το τσιγάρισμα για άλλα 2 λεπτά και προσθέτετε το νερό και το αλάτι.
Σιγομαγειρεύετε ανακατεύοντας συνεχώς για περίπου 6 – 8 λεπτά, μέχρι το ρύζι να απορροφήσει όλα τα υγρά. Αποσύρετε από την εστία, προσθέτετε τα ψιλοκομμένα μυρωδικά και διορθώνετε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι. Σε αυτό το σημείο το ρύζι θα πρέπει να είναι ελαφρώς αλμυρό.
Σε μια επιφάνεια εργασίας απλώνετε τα αμπελόφυλλα με τα νεύρα προς τα πάνω και προσθέτετε περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού από τη γέμιση στο κέντρο κάθε αμπελόφυλλου. Διπλώνετε τα πλαϊνά προς τα μέσα και κλείνετε τυλίγοντάς σε μικρό ρολάκι προς τα πάνω.
Για το κρεμμύδι, παίρνετε μια φλούδα βρασμένου κρεμμυδιού και προσθέτετε 1 κουτ. γλυκού από τη γέμιση. Ρολάρετε τυλίγοντας προς τα μέσα, έτσι ώστε το ρύζι να τυλιχτεί τουλάχιστον μιάμιση φορά από το κρεμμύδι. Σε περίπτωση που το κρεμμύδι είναι περισσότερο το κόβετε με ένα μαχαίρι.
Μόλις ολοκληρώσετε τη διαδικασία με τα αμπελόφυλλα και τα κρεμμύδια, στρώνετε στον πάτο μιας μεγάλης κατσαρόλας όσα από τα αμπελόφυλλα δεν μπορέσατε να χρησιμοποιήσετε για το γέμισμα (περίπου 6-7).
Στη συνέχεια, σε κυκλικό σχηματισμό, στρώνετε στριμώχνοντάς τα πολύ καλά μεταξύ τους, εναλλάξ έναν κύκλο από γεμιστά κρεμμύδια, ένα κύκλο από ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα κ.ο.κ. Συνεχίζετε τη διαδικασία μέχρι να έχετε τουλάχιστον τρεις στρώσεις.
Περιχύνετε την κατσαρόλα με το υπόλοιπο ελαιόλαδο που δεν χρησιμοποιήσατε και τοποθετείτε πάνω από τα ντολμαδάκια ένα πιάτο με μέγεθος τέτοιο ώστε να καλύπτει σχεδόν όλη την επιφάνεια της κατσαρόλας.
Γεμίζετε με νερό μέχρι το νερό να καλύψει σχεδόν μισό δάχτυλο στο πιάτο και κλείνετε με το καπάκι. Σιγοβράζετε σε μέτρια θερμοκρασία για 50 – 60 λεπτά.
Για τη συνοδευτική σάλτσα γιαουρτιού: Σε ένα μπολ προσθέτετε όλα τα υλικά και ανακατεύετε. Διορθώνετε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι.
Σερβίρετε τα ντολμαδάκια σε πιάτα συνοδεύοντας με τη σάλτσα γιαουρτιού.
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii , Αναλογία στέβιας με ζάχαρη
•► 60 αμπελόφυλλα φρέσκα πλυμένα
•► 6-7 μεσαία κόκκινα κρεμμύδια
Για τη γέμιση
•► 500 γρ. ρύζι καρολίνα ή γλασέ
•► 150 – 180 γρ. φρέσκα κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)
•► 150 γρ. κρεμμύδι ξερό (ψιλοκομμένο)
•► 80 γρ. μάραθο ή άνηθο (ψιλοκομμένο)
•► 12 – 15 γρ. φύλλα δυόσμου (ψιλοκομμένα)
•► 240 ml ελαιόλαδο
•► 480 ml νερό
•► 1 κουτ. γλυκού αλάτι
Για τη σάλτσα γιαουρτιού
•► 500 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
•► 6-7 φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα
•► 50 γρ. μάραθο ή άνηθο
•► ξύσμα από ½ λεμόνι
Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα με βραστό και αλατισμένο νερό ζεματάτε τα αμπελόφυλλα για 2-3 λεπτά. Τα αφαιρείτε από την κατσαρόλα με μια τρυπητή κουτάλα και τα μεταφέρετε σε ένα μπολ με πάγο και νερό, για να τα κρυώσετε γρήγορα. Στη συνέχεια, με μαχαιράκι κόβετε και αφαιρείτε το σημείο που βρίσκεται το κοτσάνι.
Διατηρείτε το νερό στη κατσαρόλα και προσθέτετε τα κρεμμύδια ολόκληρα, τα οποία έχετε χαράξει σε μια μόνο πλευρά μέχρι το κέντρο. Βράζετε για περίπου 30 λεπτά και ανά διαστήματα αφαιρείτε τις μαλακωμένες εξωτερικές στρώσεις κρεμμυδιού. Αφήνετε να κρυώσουν καλά.
Για τη γέμιση: Ζεσταίνετε μια μεσαία κατσαρόλα σε μέτρια θερμοκρασία και προσθέτετε το μισό ελαιόλαδο και τα 2 είδη κρεμμυδιού. Τσιγαρίζετε ανακατεύοντας συνεχώς για περίπου 5 λεπτά και στη συνέχεια προσθέτετε το ρύζι. Συνεχίζετε το τσιγάρισμα για άλλα 2 λεπτά και προσθέτετε το νερό και το αλάτι.
Σιγομαγειρεύετε ανακατεύοντας συνεχώς για περίπου 6 – 8 λεπτά, μέχρι το ρύζι να απορροφήσει όλα τα υγρά. Αποσύρετε από την εστία, προσθέτετε τα ψιλοκομμένα μυρωδικά και διορθώνετε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι. Σε αυτό το σημείο το ρύζι θα πρέπει να είναι ελαφρώς αλμυρό.
Σε μια επιφάνεια εργασίας απλώνετε τα αμπελόφυλλα με τα νεύρα προς τα πάνω και προσθέτετε περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού από τη γέμιση στο κέντρο κάθε αμπελόφυλλου. Διπλώνετε τα πλαϊνά προς τα μέσα και κλείνετε τυλίγοντάς σε μικρό ρολάκι προς τα πάνω.
Για το κρεμμύδι, παίρνετε μια φλούδα βρασμένου κρεμμυδιού και προσθέτετε 1 κουτ. γλυκού από τη γέμιση. Ρολάρετε τυλίγοντας προς τα μέσα, έτσι ώστε το ρύζι να τυλιχτεί τουλάχιστον μιάμιση φορά από το κρεμμύδι. Σε περίπτωση που το κρεμμύδι είναι περισσότερο το κόβετε με ένα μαχαίρι.
Μόλις ολοκληρώσετε τη διαδικασία με τα αμπελόφυλλα και τα κρεμμύδια, στρώνετε στον πάτο μιας μεγάλης κατσαρόλας όσα από τα αμπελόφυλλα δεν μπορέσατε να χρησιμοποιήσετε για το γέμισμα (περίπου 6-7).
Στη συνέχεια, σε κυκλικό σχηματισμό, στρώνετε στριμώχνοντάς τα πολύ καλά μεταξύ τους, εναλλάξ έναν κύκλο από γεμιστά κρεμμύδια, ένα κύκλο από ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα κ.ο.κ. Συνεχίζετε τη διαδικασία μέχρι να έχετε τουλάχιστον τρεις στρώσεις.
Περιχύνετε την κατσαρόλα με το υπόλοιπο ελαιόλαδο που δεν χρησιμοποιήσατε και τοποθετείτε πάνω από τα ντολμαδάκια ένα πιάτο με μέγεθος τέτοιο ώστε να καλύπτει σχεδόν όλη την επιφάνεια της κατσαρόλας.
Γεμίζετε με νερό μέχρι το νερό να καλύψει σχεδόν μισό δάχτυλο στο πιάτο και κλείνετε με το καπάκι. Σιγοβράζετε σε μέτρια θερμοκρασία για 50 – 60 λεπτά.
Για τη συνοδευτική σάλτσα γιαουρτιού: Σε ένα μπολ προσθέτετε όλα τα υλικά και ανακατεύετε. Διορθώνετε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι.
Σερβίρετε τα ντολμαδάκια σε πιάτα συνοδεύοντας με τη σάλτσα γιαουρτιού.
Καλή επιτυχία ~ Καλή σας όρεξη !!!
Η Συνταγή από Λάμπρος Βακιάρος
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii , Αναλογία στέβιας με ζάχαρη
olivemagazine.gr , lambrosvakiaros.comYou might also Like ... ...
← ← ← { Πατήστε αυτό το κομβίο }
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου