Μία τέλεια εναλλακτική στις τούρτες , που μπορείτε να σερβίρετε ως επιδόρπιο στο κυριακάτικο τραπέζι ή να απολαύσετε τα απογεύματα με τον καφέ σας.
Υλικά:   { Για 8-10 Μερίδες }
Για το παντεσπάνι
•► 400 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
•► 240 γρ. βούτυρο φρέσκο
•► 300 γρ. ζάχαρη
•► 300 γρ. χυμό πορτοκαλιού
•► 1 πρέζα αλάτι
Για το σιρόπι σοκολάτας
•► 200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα ψιλοκομμένη
•► 1 ποτήρι ζάχαρη
•► 1 & ½ ποτήρι νερό
Για την κομπόστα ξερών φρούτων
•► 8 σύκα αποξηραμένα
•► 8 δαμάσκηνα αποξηραμένα χωρίς κουκούτσι
•► 8 βερίκοκα αποξηραμένα
•► 8 χουρμάδες χωρίς κουκούτσι
•► 1 φακελάκι πράσινο τσάι
•► 1 σφηνάκι μπράντι
•► 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
Εκτέλεση:
Ετοιμάζετε πρώτα το παντεσπάνι: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180° C.Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου και κομμένο σε κύβους, προσθέτετε τη ζάχαρη και ανακατεύετε με το χέρι σας μέχρι το μίγμα να γίνει ομοιογενές.
Ρίχνετε την πορτοκαλάδα συνεχίζοντας το ανακάτεμα και τέλος προσθέτετε τμηματικά το αλεύρι, ανακατεμένο με το αλάτι, ζυμώνοντας με το χέρι σας μέχρι το μίγμα να γίνει ομοιογενές.
Βουτυρώνετε ένα ταψάκι κατά προτίμηση αντικολλητικό και ρίχνετε μέσα το μίγμα. Ψήνετε το παντεσπάνι στο φούρνο για 30 λεπτά περίπου και μέχρι να πάρει ένα ρόδινο χρώμα. Το αφήνετε να κρυώσει, το ξεφορμάρετε και το ακουμπάτε σε πιατέλα.
Σε μια κατσαρόλα ετοιμάζετε την κομπόστα: κόβετε τις σκληρές άκρες από τα σύκα και τα βάζετε στην κατσαρόλα καθώς και τα υπόλοιπα φρούτα.
Ρίχνετε μέσα το μπράντι και τη ζάχαρη, απογεμίζετε με νερό μέχρι να σκεπαστούν τα φρούτα και βάζετε το φακελάκι με το πράσινο τσάι. Βράζετε τα ξερά φρούτα σε σιγανή φωτιά για 20 λεπτά περίπου και μέχρι να φουσκώσουν.
Τα αφήνετε να κρυώσουν, τα σουρώνετε και κρατάτε στην άκρη.
Για το σιρόπι σοκολάτας: Σε κατσαρόλα βράζετε τη ζάχαρη με το νερό, μέχρι να σχηματιστεί ένα αρκετά πηχτό σιρόπι.
Τότε ρίχνετε μέσα την ψιλοκομμένη σοκολάτα και τραβάτε από τη φωτιά. Ανακατεύετε μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και είστε έτοιμοι να στήσετε το γλυκό σας.
Βάζετε τα φουσκωμένα ξερά φρούτα πάνω στο παντεσπάνι συμμετρικά και με τη βοήθεια ενός κουταλιού ρίχνετε το σιρόπι σοκολάτας επάνω στα φρούτα. Αφήνετε να τραβήξουν καλά και σερβίρετε το γλυκό στο τραπέζι.
Tips:
Αρωματίστε την κομπόστα ξερών φρούτων με 1 κλαδάκι Λουίζας ή αρμπαρόριζας.
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii , Αναλογία στέβιας με ζάχαρη
Για το παντεσπάνι
•► 400 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
•► 240 γρ. βούτυρο φρέσκο
•► 300 γρ. ζάχαρη
•► 300 γρ. χυμό πορτοκαλιού
•► 1 πρέζα αλάτι
Για το σιρόπι σοκολάτας
•► 200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα ψιλοκομμένη
•► 1 ποτήρι ζάχαρη
•► 1 & ½ ποτήρι νερό
Για την κομπόστα ξερών φρούτων
•► 8 σύκα αποξηραμένα
•► 8 δαμάσκηνα αποξηραμένα χωρίς κουκούτσι
•► 8 βερίκοκα αποξηραμένα
•► 8 χουρμάδες χωρίς κουκούτσι
•► 1 φακελάκι πράσινο τσάι
•► 1 σφηνάκι μπράντι
•► 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
Εκτέλεση:
Ετοιμάζετε πρώτα το παντεσπάνι: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180° C.Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου και κομμένο σε κύβους, προσθέτετε τη ζάχαρη και ανακατεύετε με το χέρι σας μέχρι το μίγμα να γίνει ομοιογενές.
Ρίχνετε την πορτοκαλάδα συνεχίζοντας το ανακάτεμα και τέλος προσθέτετε τμηματικά το αλεύρι, ανακατεμένο με το αλάτι, ζυμώνοντας με το χέρι σας μέχρι το μίγμα να γίνει ομοιογενές.
Βουτυρώνετε ένα ταψάκι κατά προτίμηση αντικολλητικό και ρίχνετε μέσα το μίγμα. Ψήνετε το παντεσπάνι στο φούρνο για 30 λεπτά περίπου και μέχρι να πάρει ένα ρόδινο χρώμα. Το αφήνετε να κρυώσει, το ξεφορμάρετε και το ακουμπάτε σε πιατέλα.
Σε μια κατσαρόλα ετοιμάζετε την κομπόστα: κόβετε τις σκληρές άκρες από τα σύκα και τα βάζετε στην κατσαρόλα καθώς και τα υπόλοιπα φρούτα.
Ρίχνετε μέσα το μπράντι και τη ζάχαρη, απογεμίζετε με νερό μέχρι να σκεπαστούν τα φρούτα και βάζετε το φακελάκι με το πράσινο τσάι. Βράζετε τα ξερά φρούτα σε σιγανή φωτιά για 20 λεπτά περίπου και μέχρι να φουσκώσουν.
Τα αφήνετε να κρυώσουν, τα σουρώνετε και κρατάτε στην άκρη.
Για το σιρόπι σοκολάτας: Σε κατσαρόλα βράζετε τη ζάχαρη με το νερό, μέχρι να σχηματιστεί ένα αρκετά πηχτό σιρόπι.
Τότε ρίχνετε μέσα την ψιλοκομμένη σοκολάτα και τραβάτε από τη φωτιά. Ανακατεύετε μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και είστε έτοιμοι να στήσετε το γλυκό σας.
Βάζετε τα φουσκωμένα ξερά φρούτα πάνω στο παντεσπάνι συμμετρικά και με τη βοήθεια ενός κουταλιού ρίχνετε το σιρόπι σοκολάτας επάνω στα φρούτα. Αφήνετε να τραβήξουν καλά και σερβίρετε το γλυκό στο τραπέζι.
Tips:
Αρωματίστε την κομπόστα ξερών φρούτων με 1 κλαδάκι Λουίζας ή αρμπαρόριζας.
Καλή Επιτυχία ~ Καλή σας Απόλαυση !!!
Η Συνταγή από Ηλίας Μαμαλάκης/ Food styling: Tina Webb
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii , Αναλογία στέβιας με ζάχαρη
olivemagazine.grYou might also Like ... ...
← ← ← { Πατήστε αυτό το κομβίο }
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου