Όχι απλά τσουρέκι, αλλά τσουρέκι γεμιστό με πραλίνα!! Μιλάμε για μοναδική απόλαυση!! Δοκιμάστε το οπωσδήποτε, είναι ΘΕΪΚΟ... σκέτη πρόκληση !!!
Υλικά:
•► 75 γρ. φρέσκο βούτυρο + 30 γρ. (λιωμένο)
•► 180 γρ. φρέσκο γάλα (ζεστό, όχι καυτό)
•► 5 γρ. ξηρή μαγιά
•► 40 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
•► 1 μεγάλο αυγό
•► 1.5 γρ. μαστίχα (τριμμένη σε γουδί μαζί με 4 γρ. ζάχαρη)
•► 1.5 γρ. αλάτι
•► 330 γρ. αλεύρι για Τσουρέκι Μύλοι Αγίου Γεωργίου
•► 200 γρ. πραλίνα
Εκτέλεση:
Λιώνουμε τις 5 κ.σ. βούτυρο (75 γρ.) και το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Σε ένα μέτριο μπολ ρίχνουμε το γάλα με τη μαγιά, ανακατεύουμε και περιμένουμε για 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί.
Ρίχνουμε στο γάλα το βούτυρο, τη ζάχαρη, το αυγό, την τριμμένη μαστίχα, το αλάτι, 200 γρ. (1 + 1/2 κούπα) από το αλεύρι για Τσουρέκι Μύλοι Αγίου Γεωργίου και ανακατεύουμε καλά με έναν αυγοδάρτη. Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι (130 γρ.).
Δουλεύουμε τη ζύμη καλά με τα χέρια μας μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά όλα τα υλικά και δημιουργούμε μία μπάλα. Την αφήνουμε στη λεκάνη σκεπασμένη σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα, ή μέχρι να διπλασιαστεί. Σημ. … Εάν κολλάει η ζύμη στα χέρια μας βάζουμε λίγες σταγόνες λάδι στις παλάμες μας και όχι επιπλέον αλεύρι.
Απλώνουμε μία λαδόκολλα σε ένα πυρέξ 20×25 εκ. και τη βουτυρώνουμε.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 12 μέρη και παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμης, το πλάθουμε λίγο και το ανοίγουμε πιέζοντάς το σε έναν κύκλο περίπου 11 εκ. .
Βάζουμε στο κέντρο 1 κ.σ. πραλίνα (15 γρ.) με μεγάλη προσοχή, ώστε να μην πασαλειφτεί στις άκρες (ιδανικά τοποθετούμε τη πραλίνα σε κορνέ ζαχαροπλαστικής). Σημ. … Σε περίπτωση που πέσει πραλίνα στην άκρη είναι απαραίτητο να τη καθαρίσουμε με χαρτί πριν συνεχίσουμε, διότι αλλιώς δεν θα μπορούμε να την κλείσουμε.
Ενώνουμε τη ζύμη ανασηκώνοντας τις άκρες προς το κέντρο με τα δύο μας χέρια, πιέζοντάς τες μεταξύ τους ώστε να σφραγίσει καλά, χωρίς να έρθει η ένωση σε επαφή με τη μαρμελάδα.
Δίνουμε στη ζύμη ένα σχήμα στρογγυλό και την τοποθετούμε στο πυρέξ με την ένωση προς τα κάτω. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για κάθε ζύμη. Σημ. … Στο πυρέξ τις τοποθετούμε έτσι ώστε να έχουν λίγο κενό μεταξύ τους.
Βουτυρώνουμε τις ζύμες με τις 2 κ.σ. βούτυρο (30 γρ.), κλείνουμε το πυρέξ αεροστεγώς με μία μεμβράνη και τις αφήνουμε να φουσκώσουν για 1/2 με 1 ώρα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα και αφού αλείψουμε απαλά με κρόκο αυγού την επιφάνεια από τα τσουρέκια, ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για 20 με 22 λεπτά, μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.
•► Όλες οι Συνταγές από Λάμπρος Βακιάρος No. 1
•► Όλες οι Συνταγές από Λάμπρος Βακιάρος No. 2
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii , Αναλογία στέβιας με ζάχαρη
lambrosvakiaros.com
•► 75 γρ. φρέσκο βούτυρο + 30 γρ. (λιωμένο)
•► 180 γρ. φρέσκο γάλα (ζεστό, όχι καυτό)
•► 5 γρ. ξηρή μαγιά
•► 40 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
•► 1 μεγάλο αυγό
•► 1.5 γρ. μαστίχα (τριμμένη σε γουδί μαζί με 4 γρ. ζάχαρη)
•► 1.5 γρ. αλάτι
•► 330 γρ. αλεύρι για Τσουρέκι Μύλοι Αγίου Γεωργίου
•► 200 γρ. πραλίνα
Εκτέλεση:
Λιώνουμε τις 5 κ.σ. βούτυρο (75 γρ.) και το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Σε ένα μέτριο μπολ ρίχνουμε το γάλα με τη μαγιά, ανακατεύουμε και περιμένουμε για 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί.
Ρίχνουμε στο γάλα το βούτυρο, τη ζάχαρη, το αυγό, την τριμμένη μαστίχα, το αλάτι, 200 γρ. (1 + 1/2 κούπα) από το αλεύρι για Τσουρέκι Μύλοι Αγίου Γεωργίου και ανακατεύουμε καλά με έναν αυγοδάρτη. Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι (130 γρ.).
Δουλεύουμε τη ζύμη καλά με τα χέρια μας μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά όλα τα υλικά και δημιουργούμε μία μπάλα. Την αφήνουμε στη λεκάνη σκεπασμένη σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα, ή μέχρι να διπλασιαστεί. Σημ. … Εάν κολλάει η ζύμη στα χέρια μας βάζουμε λίγες σταγόνες λάδι στις παλάμες μας και όχι επιπλέον αλεύρι.
Απλώνουμε μία λαδόκολλα σε ένα πυρέξ 20×25 εκ. και τη βουτυρώνουμε.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 12 μέρη και παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμης, το πλάθουμε λίγο και το ανοίγουμε πιέζοντάς το σε έναν κύκλο περίπου 11 εκ. .
Βάζουμε στο κέντρο 1 κ.σ. πραλίνα (15 γρ.) με μεγάλη προσοχή, ώστε να μην πασαλειφτεί στις άκρες (ιδανικά τοποθετούμε τη πραλίνα σε κορνέ ζαχαροπλαστικής). Σημ. … Σε περίπτωση που πέσει πραλίνα στην άκρη είναι απαραίτητο να τη καθαρίσουμε με χαρτί πριν συνεχίσουμε, διότι αλλιώς δεν θα μπορούμε να την κλείσουμε.
Ενώνουμε τη ζύμη ανασηκώνοντας τις άκρες προς το κέντρο με τα δύο μας χέρια, πιέζοντάς τες μεταξύ τους ώστε να σφραγίσει καλά, χωρίς να έρθει η ένωση σε επαφή με τη μαρμελάδα.
Δίνουμε στη ζύμη ένα σχήμα στρογγυλό και την τοποθετούμε στο πυρέξ με την ένωση προς τα κάτω. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για κάθε ζύμη. Σημ. … Στο πυρέξ τις τοποθετούμε έτσι ώστε να έχουν λίγο κενό μεταξύ τους.
Βουτυρώνουμε τις ζύμες με τις 2 κ.σ. βούτυρο (30 γρ.), κλείνουμε το πυρέξ αεροστεγώς με μία μεμβράνη και τις αφήνουμε να φουσκώσουν για 1/2 με 1 ώρα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα και αφού αλείψουμε απαλά με κρόκο αυγού την επιφάνεια από τα τσουρέκια, ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για 20 με 22 λεπτά, μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.
Καλή επιτυχία ~ ΚαλοΦάγωτα να σας είναι !!!
Η Συνταγή από Λάμπρος Βακιάρος
•► Όλες οι Συνταγές από Λάμπρος Βακιάρος No. 1
•► Όλες οι Συνταγές από Λάμπρος Βακιάρος No. 2
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii , Αναλογία στέβιας με ζάχαρη
lambrosvakiaros.com
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου