Ένα δροσερό, καλοκαιρινό trifle με παγωτό, μπισκότα amaretti* και καραμελωμένους γιαρμάδες, που σερβίρετε ως επιδόρπιο σε γιορτινά καλέσματα.
Υλικά:   { Για 6 Μερίδες }
•► 6 μέτριοι γιαρμάδες
•► 6 μπισκότα amaretti*
•► 1 σφηνάκι μπράντι
•► 3 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο
•► 4 κουτ. σούπας ζάχαρη
•► 1 κρασοπότηρο λευκό κρασί αρωματικό
•► 1 καψουλάκι βανιλίνης
•► ½ κιλό παγωτό βανίλια
•► 150 γρ. μαρμελάδα φράουλα
Εκτέλεση:
Ξεφλουδίζετε τους γιαρμάδες, τους κόβετε στη μέση και βγάζετε το κουκούτσι. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε το βούτυρο και σοτάρετε τους γιαρμάδες.
Τους πασπαλίζετε με τη ζάχαρη και τους γυρίζετε δύο τρεις φορές μέχρι να καραμελώσουν. Ρίχνετε μέσα το λευκό κρασί μαζί με τη βανίλια. Αφήνετε να βράσουν μέχρι να μείνει ελάχιστη σάλτσα. Τους αφήνετε να κρυώσουν.
Παίρνετε 6 μεγάλα ανοικτά ποτήρια σαμπάνιας και ρίχνετε μέσα στο καθένα ένα μπισκότο. Χτυπάτε στο μίξερ τη μαρμελάδα μαζί με το μπράντι και μία κουταλιά νερό. Ρίχνετε μία κουτ. γλυκού από τη σάλτσα φράουλα πάνω στα μπισκότα.
Σερβίρετε από πάνω μια μπάλα παγωτού, προσθέτετε δύο κομμάτια γιαρμάδες δεξιά και αριστερά του παγωτού και μοιράζετε την υπόλοιπη σάλτσα φράουλας από πάνω.
Σημείωση 1: Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii , Αναλογία στέβιας με ζάχαρη
* Σημείωση 2 : Τι είναι τα μπισκότα amaretti: Στην Ελλάδα όταν λέμε «αμαρέτι» το μυαλό μας πάει αμέσως στα πολυδιαφημισμένα γκοφρετίνια. Η λέξη όμως είναι ιταλική, σημαίνει «πικρούτσικα» και αναφέρεται σε ένα παραδοσιακό μπισκότο, τελείως διαφορετικό από τα γνωστά γκοφρετίνια, του οποίου το βασικό συστατικό είναι τα αμύγδαλα. Τα αμαρέτι γεννήθηκαν στην Ιταλία κατά την διάρκεια του Μεσαίωνα, ενώ μετέπειτα, στην περίοδο της Αναγέννησης, διαδόθηκαν σε όλη την Ευρώπη και τις αραβικές χώρες.
•► 6 μέτριοι γιαρμάδες
•► 6 μπισκότα amaretti*
•► 1 σφηνάκι μπράντι
•► 3 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο
•► 4 κουτ. σούπας ζάχαρη
•► 1 κρασοπότηρο λευκό κρασί αρωματικό
•► 1 καψουλάκι βανιλίνης
•► ½ κιλό παγωτό βανίλια
•► 150 γρ. μαρμελάδα φράουλα
Εκτέλεση:
Ξεφλουδίζετε τους γιαρμάδες, τους κόβετε στη μέση και βγάζετε το κουκούτσι. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε το βούτυρο και σοτάρετε τους γιαρμάδες.
Τους πασπαλίζετε με τη ζάχαρη και τους γυρίζετε δύο τρεις φορές μέχρι να καραμελώσουν. Ρίχνετε μέσα το λευκό κρασί μαζί με τη βανίλια. Αφήνετε να βράσουν μέχρι να μείνει ελάχιστη σάλτσα. Τους αφήνετε να κρυώσουν.
Παίρνετε 6 μεγάλα ανοικτά ποτήρια σαμπάνιας και ρίχνετε μέσα στο καθένα ένα μπισκότο. Χτυπάτε στο μίξερ τη μαρμελάδα μαζί με το μπράντι και μία κουταλιά νερό. Ρίχνετε μία κουτ. γλυκού από τη σάλτσα φράουλα πάνω στα μπισκότα.
Σερβίρετε από πάνω μια μπάλα παγωτού, προσθέτετε δύο κομμάτια γιαρμάδες δεξιά και αριστερά του παγωτού και μοιράζετε την υπόλοιπη σάλτσα φράουλας από πάνω.
Καλή Επιτυχία ~ Καλή σας Απόλαυση !!!
Η Συνταγή από Ηλίας Μαμαλάκης/ Food styling: Elena Jeffrey
Σημείωση 1: Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii , Αναλογία στέβιας με ζάχαρη
* Σημείωση 2 : Τι είναι τα μπισκότα amaretti: Στην Ελλάδα όταν λέμε «αμαρέτι» το μυαλό μας πάει αμέσως στα πολυδιαφημισμένα γκοφρετίνια. Η λέξη όμως είναι ιταλική, σημαίνει «πικρούτσικα» και αναφέρεται σε ένα παραδοσιακό μπισκότο, τελείως διαφορετικό από τα γνωστά γκοφρετίνια, του οποίου το βασικό συστατικό είναι τα αμύγδαλα. Τα αμαρέτι γεννήθηκαν στην Ιταλία κατά την διάρκεια του Μεσαίωνα, ενώ μετέπειτα, στην περίοδο της Αναγέννησης, διαδόθηκαν σε όλη την Ευρώπη και τις αραβικές χώρες.
olivemagazine.grYou might also Like ... ...
← ← ← { Πατήστε αυτό το κομβίο }
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου