Μια παλιά δοκιμασμένη συνταγή της γιαγιάς που βρήκα ψάχνοντας ένα παλιό τετράδιο , ήταν η αφορμή να φτιάξω αυτά τα φοινίκια . Το αποτέλεσμα με δικαίωσε. Έγιναν φανταστικά!
Υλικά
Για τη ζύμη.
●► 1280 γρ ελαφρύ ελαιόλαδο η καλαμποκέλαιο.
●► 1 κουταλιά κοφτή σούπας κανέλα.
●► 1 κουταλάκι κοφτό γαρίφαλο.
●► 1/2 ποτήρι νερού τσικουδιά η ούζο.
●► 1 φλιτζάνι τσαγιού αλισίβα, η 2 κουταλάκια μπέικιν.
●► 1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη.
●► Χυμό από 2 πορτοκάλια.
●► Χυμό από 1 λεμόνι.
●► 2 κουταλάκια σόδα.
●► Ξύσμα από 1 πορτοκάλι.
●► Αλεύρι μαλακό όσο πάρει να γίνει μια ζύμη μαλακή.(περίπου 2 κιλά)
Για το Μέλωμα.
●► 3 φλυτζάνια τσαγιού ζάχαρη.
●► 3 φλυτζάνια τσαγιού μέλι.
●► 3 φλυτζάνια τσαγιού νερό.
●► Χυμό μισού λεμονιού.
●► Καρύδια τριμμένα.
●► Κανέλα.
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα κατσαρολάκι, το ρίχνουμε σένα μεγάλο μπολ και το ανακατεύουμε για λίγο με μια ξύλινη κουτάλα μαζί με την ζάχαρη.
Προσθέτουμε με την σειρά τα υπόλοιπα υλικά και την σόδα διαλυμένη στον χυμό λεμονιού. Αν δεν έχουμε αλισίβα, προσθέτουμε το μπέικιν στο κοσκινισμένο αλεύρι, το οποίο προσθέτουμε τελευταίο και λίγο- λίγο. Η ζύμη μας πρέπει να είναι μαλακή και εύπλαστη.
Για να δούμε αν η ζύμη μας είναι εντάξει κάνουμε το εξής: Βάζουμε ένα φοινίκι στον προθερμασμένο φούρνο και το αφήνουμε για 10 λεπτά να ψηθεί.
Αν το φοινίκι απλώσει, σημαίνει πως η ζύμη χρειάζεται λίγο ακόμα αλεύρι. Ψήνουμε στους 180 για 25 -30 λεπτά.
Βράζουμε για 3 λεπτά το νερό, την ζάχαρη, το μέλι, και τον χυμό λεμονιού.
Αφού κρυώσουν τα φοινίκια, τα βουτάμε λίγα-λίγα για 2 λεπτά στο καυτό σιρόπι.
Τα τοποθετούμε σε πιατέλα, και τα πασπαλίζουμε με καρύδια τριμμένα και κανέλα.
Αν θέλουμε μπορούμε να τα σιροπιάσουμε στο ταψί, ρίχνοντας κουταλιά-κουταλιά επάνω στο κάθε κομμάτι. Ότι περισσέψει το ρίχνουμε μέσα στο ταψί και τα αφήνουμε όλη νύχτα να το απορροφήσουν.
Σημείωση: Όσο πιο ζεστά είναι τα μελομακάρονα όταν πέσουν στο μέλι τόσο πιο μελάτα βγαίνουν. Υποθέτω γι’ αυτό τα λένε φοινίκια, για το μέλωμα.
mageirikesdiadromes.gr , sintagoulis.gr
Για τη ζύμη.
●► 1280 γρ ελαφρύ ελαιόλαδο η καλαμποκέλαιο.
●► 1 κουταλιά κοφτή σούπας κανέλα.
●► 1 κουταλάκι κοφτό γαρίφαλο.
●► 1/2 ποτήρι νερού τσικουδιά η ούζο.
●► 1 φλιτζάνι τσαγιού αλισίβα, η 2 κουταλάκια μπέικιν.
●► 1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη.
●► Χυμό από 2 πορτοκάλια.
●► Χυμό από 1 λεμόνι.
●► 2 κουταλάκια σόδα.
●► Ξύσμα από 1 πορτοκάλι.
●► Αλεύρι μαλακό όσο πάρει να γίνει μια ζύμη μαλακή.(περίπου 2 κιλά)
Για το Μέλωμα.
●► 3 φλυτζάνια τσαγιού ζάχαρη.
●► 3 φλυτζάνια τσαγιού μέλι.
●► 3 φλυτζάνια τσαγιού νερό.
●► Χυμό μισού λεμονιού.
●► Καρύδια τριμμένα.
●► Κανέλα.
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα κατσαρολάκι, το ρίχνουμε σένα μεγάλο μπολ και το ανακατεύουμε για λίγο με μια ξύλινη κουτάλα μαζί με την ζάχαρη.
Προσθέτουμε με την σειρά τα υπόλοιπα υλικά και την σόδα διαλυμένη στον χυμό λεμονιού. Αν δεν έχουμε αλισίβα, προσθέτουμε το μπέικιν στο κοσκινισμένο αλεύρι, το οποίο προσθέτουμε τελευταίο και λίγο- λίγο. Η ζύμη μας πρέπει να είναι μαλακή και εύπλαστη.
Για να δούμε αν η ζύμη μας είναι εντάξει κάνουμε το εξής: Βάζουμε ένα φοινίκι στον προθερμασμένο φούρνο και το αφήνουμε για 10 λεπτά να ψηθεί.
Αν το φοινίκι απλώσει, σημαίνει πως η ζύμη χρειάζεται λίγο ακόμα αλεύρι. Ψήνουμε στους 180 για 25 -30 λεπτά.
Βράζουμε για 3 λεπτά το νερό, την ζάχαρη, το μέλι, και τον χυμό λεμονιού.
Αφού κρυώσουν τα φοινίκια, τα βουτάμε λίγα-λίγα για 2 λεπτά στο καυτό σιρόπι.
Τα τοποθετούμε σε πιατέλα, και τα πασπαλίζουμε με καρύδια τριμμένα και κανέλα.
Αν θέλουμε μπορούμε να τα σιροπιάσουμε στο ταψί, ρίχνοντας κουταλιά-κουταλιά επάνω στο κάθε κομμάτι. Ότι περισσέψει το ρίχνουμε μέσα στο ταψί και τα αφήνουμε όλη νύχτα να το απορροφήσουν.
Σημείωση: Όσο πιο ζεστά είναι τα μελομακάρονα όταν πέσουν στο μέλι τόσο πιο μελάτα βγαίνουν. Υποθέτω γι’ αυτό τα λένε φοινίκια, για το μέλωμα.
Καλή επιτυχία ~ ΚαλοΦάγωτα !!!
mageirikesdiadromes.gr , sintagoulis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου